null Beeld

Antiverouderingspil: toekomstmuziek?

Volgens wetenschappers zal de mens over een paar jaar met gemak vér over de honderd jaar kunnen worden. Maar hoe blijf je dan gezond en gelukkig? 

Andrea Maier is hoogleraar veroudering en verbonden aan de Vrije Universiteit en de Universiteit van Melbourne.

Met welk onderzoek houdt u zich bezig?

“Mijn onderzoeksteam probeert te ontrafelen hoe wij verouderen en waardoor wij verouderen, om vervolgens te kijken hoe we dat proces kunnen afremmen en ziektes kunnen voorkomen.”

Bestaat er al zoiets als een antiverouderingspil?

“Wereldwijd vinden er op dit moment op verschillende plekken onderzoeken plaats naar deze middelen. Zo is er in Amerika zojuist een groot onderzoek gestart waarin mensen een medicijn

krijgen dat de bloedsuikerspiegel naar beneden brengt, omdat is aangetoond dat een hoge bloedsuikerspiegel tot veroudering leidt. Een ander veelbelovend middel is rapamycine. Dit middel

is nog in de testfase, maar kan de cellen ‘zuiniger’ maken, waardoor het lichaam minder snel veroudert.”

Hoe ziet u de toekomst?

“Mijn voorspelling is dat er over tien tot vijftien jaar minder dokters en specialisten zijn om organen te repareren. Deze specialismes zijn ontstaan als een Kwik-Fit-oplossing: ze grijpen in

als het eigenlijk al te laat is. Daarom zijn er nu zo veel chronisch zieken: mensen die op de been worden gehouden met medicijnen. Ik voorzie de opkomst van gerontologen, die zich bezighouden met het voorkomen van ziektes, bijvoorbeeld in de vorm van een pil of vaccinatie. Het liefst begin je daarmee vóór de aftakeling door opgelopen schade is ingezet, dus waarschijnlijk rond het dertigste levensjaar.”

Wat als deze ontwikkeling er toch niet komt?

“Dan zijn we straks echt de pineut. Als je kijkt hoeveel het gezondheidsstelsel nu al kost aan het repareren van organen in plaats van preventief écht iets aan ziektes te doen.”

Moeten we niet gewoon gezonder gaan leven?

“Met een gezonde levensstijl kun je heel ver komen. Als je genoeg sport, worden de verouderingscellen in je lichaam opgeruimd. Toch denk ik dat we iets kunnen toevoegen met een medicijn. Ook mensen die in een blue zone (zie hieronder) leven en heel oud worden, gaan op een gegeven moment achteruit. Het is de vraag hoe je ook hun tijd kunt rekken.”

Waarom is dat nodig?

“Mensen schrikken altijd van de term ‘anti-aging’, terwijl het niet veel anders werkt dan de medicijnen die nu al worden voorgeschreven tegen allerlei ziekten. Middelen tegen hoge bloeddruk, cholesterol of diabetes zijn bedoeld om te voorkomen dat we overlijden, en dus kun je spreken van een levensverlengende werking. Het enige wat verandert is dat je straks voorkomt dat je die

ziektes krijgt. Levensverlenging an sich, vind ik niet zo belangrijk, wel de kwaliteit van het leven. Dankzij zo’n middel kennen we minder ziektejaren aan het einde van het leven, met als positieve bijwerking een langer leven.

Blue zones

In de jaren zeventig deed het tijdschrift National Geographic onderzoek naar gelukkig en gezond oud worden. De onderzoekers onderscheidden de zogenoemde ‘blue zones’: gebieden op aarde

waar de bewoners gezonder en langer leven en waarvan een groot deel honderd jaar of ouder wordt. Deze blue zones zijn Okinawa in Japan, het Italiaanse Sardinië, het Griekse Ikaria, Nicoya

in Costa Rica en Loma Linda in Californië. Na bestudering van deze geïsoleerde leefgemeenschappen destilleerden de onderzoekers een vijftal overeenkomsten in levensstijl, die inmiddels

ook worden onderschreven door recente wetenschappelijke studies.

  1. BewegenMaak bewegen tot een vast onderdeel vande dagelijkse routine. Neem vaker de fietsen ga wandelend boodschappen doen,neem de trap in plaats van de lift. Maakbewegen tot een automatisme.
  2. Matig en gezond etenEet niet door tot je vol zit, maar stop meteten wanneer je voldaan bent. Eet plantaardig:linzen, bonen, soja, groente ennoten. Wees matig met vlees.
  3. LevensdoelZorg dat je iets hebt om voor te leven. Ietswaarvan je blij wordt. Dat kan werk zijn,maar ook een hobby, een verzameling of deverzorging van een dier, zolang het maareen activiteit is waar je passie voor voelt.
  4. Neem voldoende rustBouw dagelijks momenten in waarop jeeven tot rust kunt komen. Doe een dutje,mediteer of bid, lees een boek of wandeldoor het park. En zorg voor een goedenachtrust.
  5. Sociale relatiesOnderhoud een goede band met familieen vrienden. Belangrijke overeenkomsttussen de verschillende blue zones is datde bewoners er deel uitmaken van eensterke sociale gemeenschap.

Tekst: Machteld Vos

Beeld: Sanoma Media Assets Delivery

null Beeld

Dit is een gedeelte uit het dossier 'Straks allemaal vitaal 100+' uit Margriet 2017-06. Deze editie kun je nabestellen via Tijdschrift365.nl. Ook kun je het hele dossier lezen via Blendle.

Lees ook:

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden