null Beeld

Anja Hollanders, vrijwilliger bij SeniorWeb: ‘Je bent nooit te oud om te leren’

Anja Hollanders (59) is vrijwilliger bij SeniorWeb, een landelijke vereniging die als doel heeft de digitale wereld begrijpelijk te maken. Zo kan iedereen, ongeacht leeftijd, het gemak en plezier van computers en internet ervaren. Wat houdt de functie van Anja precies in en wat vindt ze het leukst aan haar werk als ambassadeur, zoals SeniorWeb zijn vrijwilligers noemt?  

undefined

Waar ben je ambassadeur?

"Bij Leercentrum 50+ in Brielle, maar er komen ook mensen uit Rozenburg, Spijkenisse en Hellevoetsluis bij ons."

Wat houdt dat precies in, ambassadeur zijn voor SeniorWeb?

"Ik ben locatie-ambassadeur, coördinator educatie en websitebeheerder bij het Leercentrum 50+ en ik doe de pr. Elke week ben ik een ochtend samen met een andere vrijwilligster aanwezig op het Leercentrum, met haar doe ik de financiële en cursistenadministratie en de pr. Naast die vaste ochtend doe ik vanuit huis nog geregeld dingen voor SeniorWeb. En op de open dag ben ik er natuurlijk om ons centrum te promoten en cursisten te werven.

Als ambassadeurs onderhouden wij de contacten met de vrijwillige docenten en komen we een paar keer per jaar met alle docenten bij elkaar om door te spreken hoe het gaat. Een van die bijeenkomsten sluiten we meestal af met een gezellig etentje."

Zou je zelf ook les willen geven?

"Zeker, maar omdat ik ook nog volop betaald werk, zie ik geen kans om daar voldoende tijd voor vrij te maken. Al geef ik heel soms weleens een korte workshop over een specifiek computeronderwerp waar ik door m'n betaalde werk verstand van heb."

Wanneer ben je als ambassadeur begonnen?

"Eerlijk gezegd weet ik niet meer precies wanneer ik officieel ambassadeur ben geworden. Destijds werkte ik bij een jeugdcentrum waar in de zomermaanden de eerste cursussen werden gegeven, door anderen georganiseerd. Dat was echt nog in de begintijd van SeniorWeb. Ik verrichtte toen wat hand- en spandiensten en werd steeds enthousiaster. Zo ben ik er min of meer ingerold."

Wat vindt je het leukst aan dit werk?

"Het is fijn om iets te kunnen betekenen voor een ander en het contact met mijn collega-vrijwilligers is leuk en inspirerend. En, misschien wel het allerbelangrijkste, wij kunnen mensen laten zien dat er met digitale hulpmiddelen nog heel veel leuks te ontdekken valt. Ook als je niet meer zo snel bent."

Wat is je motto als ambassadeur van SeniorWeb?

"Je bent nooit te oud om te leren!"

Meer weten over SeniorWeb? Of weten waar cursussen bij jou in de buurt worden gegeven? Ga naar seniorweb.nl voor alle informatie.

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden