null Beeld

Anja begeleidt ouderen tijdens uitstapjes: ‘Het is prachtig om te zien wat er gebeurt als mensen weer op het strand zijn’

Anja Doorn (54) begeleidt ouderen tijdens 
uitstapjes.

“Tijdens een van de stranduitjes kwam er een oudere dame naar me toe, die vertelde dat ze in de veronderstelling was dat ze met Gerard Joling en Gordon naar het strand zou gaan. Ze was even teleurgesteld omdat zij er niet waren, maar na afloop zei ze: ‘Ik vind u eigenlijk leuker dan Geer en Goor.’ Toch een mooi compliment. En toevallig, want ik ben dit type vrijwilligerswerk gaan doen naar aanleiding van de televisieprogramma’s van Geer en Goor, waarin ze aandacht besteden aan ouderen. Het afgelopen jaar was ik coördinator van de stranduitjes die het Nationaal Ouderenfonds elke zomer organiseert. In die rol stuur ik vrijwilligers aan en ben ik contactpersoon voor de meewerkende locaties en voor de ouderen die te gast zijn. We organiseren de uitjes van juni tot en met oktober en nemen in totaal wel drieduizend mensen mee. Voor ouderen die minder mobiel zijn, is het vaak te veel gedoe om naar het strand te gaan. Voor de stranduitjes hebben we daarom vier locaties gevonden waar we met een bus het strand op kunnen komen. Bovendien hebben we van die mooie, grote rolstoelen waarmee je door het diepe zand en zelfs een stukje de zee in kunt rijden. De ouderen die meegaan, zijn soms twintig jaar niet op het strand geweest. Het is prachtig om te zien wat er gebeurt als ze er dan weer komen. Vaak raken ze ontroerd en komen de verhalen los. Over hoe het vroeger was of hoe ze jaren terug met hun inmiddels overleden partner op het strand kwamen. En er zijn dementerende mensen die nauwelijks meer buiten komen en nu met een stralend gezicht pootjebaden in de zee. Het is heel bijzonder om dat te mogen aanschouwen. Wat me opviel is hoe weinig er eigenlijk nodig is om mensen blij te maken: het strand, een kopje koffie, een kopje soep en nog een glaasje advocaat met slagroom toe. Zo simpel kan het zijn om iemand een topdag te bezorgen.”

interview: julie de graaf. fotografie: marloes bosch. styling: esther loonstijn. visagie: nicolette brondsted.

null Beeld

Dit is afkomstig uit de reeks ‘De kerstgedachte als levensmotto’ uit Margriet 2016-53. Lees de andere interviews op Blendle, ook kun je editie 53 nabestellen via Tijdschrift365.nl.

Lees ook:

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden