null Beeld

Amsterdam UMC vindt veelbelovende antistoffen tegen coronavirus

Het Amsterdam UMC heeft nieuwe antistoffen gevonden, die volgens het ziekenhuis veelbelovend zijn als mogelijke behandeling van het coronavirus. Deze nieuwe antilichamen zijn de krachtigste die ze tot nu toe hebben kunnen vinden. Iets wat de onderzoekers hoopvol maakt.

De nieuwe antistoffen tegen het coronavirus zijn maar liefst honderd keer sterker dan de stoffen die ze tot nu toe hadden.

Onderzoek naar antistoffen coronavirus

Wereldwijd lopen -in verschillende landen- onderzoeken naar antistoffen in het bloed van genezen patiënten, om te kijken of deze kunnen helpen het coronavirus te behandelen of bedwingen. Daarbij wordt in sommige gevallen gebruik gemaakt van antistoffen, afkomstig van patiënten die andere varianten van het coronavirus hebben gehad. Denk hierbij aan SARS in 2003. Deze antilichamen worden gebruikt als medicijn tegen infectieziekten, en werkten bijvoorbeeld goed bij ebola. Het is volgens specialisten dan ook het meest logisch om te kijken of dit bij corona ook zo werkt.

Lees ook: Waarom groepsimmuniteit voor het coronavirus nog ver weg is

Amsterdamse coronapatiënten

Deze nieuwe, sterkere antistoffen van het Amsterdam UMC komen van Amsterdamse coronapatiënten. Dat ze zo krachtig zijn is volgens de onderzoekers een groot voordeel. Als blijkt dat antistoffen werken, als middel tegen het coronavirus, is er maar relatief weinig van deze antistoffen nodig, waardoor de middelen goedkoper te produceren zijn.

Testen

Maar voordat het op grote schaal gemaakt zal worden, moet bewezen worden dat het een veilig middel is. Het Amsterdam UMC gaat daarom nu testen op proefdieren. Gaat de antistoffen bij die dieren het virus te lijf? Dan zullen de testen op mensen starten. De onderzoekers hopen dat dat begin volgend jaar kan gebeuren. Hoewel dit dus al een veelbelovende vondst is, blijven de onderzoekers meer bloed testen op zoek naar nóg sterkere antilichamen. Ze hopen op die manier een combinatie van antistoffen te vinden, die kan voorkomen dat patiënten besmet raken met het coronavirus.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NOS, AMC

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden