null Beeld

Amerikaans vaccin tegen coronavirus zorgt voor antistoffen

De zoektocht naar een vaccin tegen het coronavirus gaat verder, en er is voorzichtig goed nieuws. Een Amerikaans vaccin is goed aangeslagen bij proefpersonen: alle 45 deelnemers bleken na deze prik antistoffen te hebben.

Ook hadden de proefpersonen geen last van noemenswaardige

bijwerkingen na de vaccinatie.

Antistoffen

Viroloog Anthony Fauci van het Amerikaanse coronacrisisteam noemt de resultaten “goed nieuws”. De medisch topadviseur van president Donald Trump zegt dat het nieuwe Amerikaanse vaccin voor een “redelijk hoog” niveau antistoffen tegen het coronavirus zorgt. De 45 proefpersonen die in maart in de eerste fase meededen aan het onderzoek, bleken volgens Fauci na enkele maanden een vergelijkbaar afweersysteem tegen het virus te hebben als patiënten die zijn genezen van COVID-19.

Lees ook:

‘Zes op de tien Nederlanders wil zich laten vaccineren tegen coronavirus’

Weinig bijwerkingen

Niet alleen hadden de vrijwilligers veel antistoffen; ook bleken ze weinig last te hebben van bijwerkingen. Volgens wetenschappers die het vaccin ontwikkeld hebben, zijn de neveneffecten vergelijkbaar met die van andere vaccins. Dan moet je volgens de experts vooral denken aan vermoeidheid, hoofdpijn, koude rillingen en pijn op de injectieplaats. Drie van de 45 proefpersonen die een hogere dosering kregen, bleken wel ernstigere bijwerkingen te krijgen. Het toedienen van deze hogere dosis van het virus is daarna dan ook stopgezet.

Drie testfases

In deze eerste fase is het vaccin getest bij 45 proefpersonen van tussen de 18 en 55 jaar oud. Op dit moment zijn de wetenschappers in de tweede testfase, waarin het Amerikaanse vaccin getest wordt op 120 vrijwilligers. Deze keer zijn er ook proefpersonen die een verhoogd risico lopen bij een besmetting met het coronavirus, zoals volwassen ouder dan 55 jaar. Vanaf 27 juli wil het bedrijf starten met de derde fase, waarin 30.000 proefpersonen de coronavaccinatie krijgen. Er wordt gecontroleerd of zij antistoffen aanmaken en welke neveneffecten er optreden bij de vrijwilligers. Naar verwachting zal het nog zeker tot het einde van het jaar duren voordat dit of een ander vaccin op de internationale markt kan verschijnen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NU.nl

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden