null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Als vanouds je verjaardag vieren, terrassen tot middernacht: dít zijn de versoepelingen vanaf 26 juni

We gaan stap voor stap weer terug naar ons 'oude' leven. Sneller dan voorspeld, ook. Er komen vanaf 26 juni namelijk alweer nieuwe versoepelingen aan. En die versoepelingen stonden oorspronkelijk voor 21 juli pas in de agenda.

Dít kunnen we, een maand eerder dan gepland, vanaf 26 juni allemaal weer doen.

Versoepelingen vanaf 26 juni

Op 26 juni zet het kabinet stap 5 uit het openingsplan.

Geen beperkingen op thuisbezoek en groepsgrootte

Op dit moment mag je nog maximaal vier personen thuis uitnodigen. Daar komt vanaf 26 juni verandering in, want dan zijn er geen beperkingen meer voor het aantal gasten dat je thuis ontvangt. Je mag straks dus weer iedereen voor je verjaardag of de buurtbarbecue uitnodigen. Ook buiten geldt geen maximaal aantal personen meer waarmee je samen mag komen.

Horeca langer open

Terrasje pakken of uit eten? Vanaf 26 juni mogen horeca nog meer gasten ontvangen, namelijk hun volledige capaciteit mits er tussen de gasten anderhalve meter afstand zit. Ook mogen ze tot middernacht openblijven. Registratie en een checkgesprek vooraf blijven wel verplicht.

Lees ook:

Klaar voor een feestje? Evenementen gaan dit jaar definitief door

Bioscopen, musea en theaters

Ook bioscopen, theaters en poppodia mogen weer meer bezoekers gaan ontvangen. Ook daar is de volledige anderhalvemetercapaciteit toegestaan. Voor doorstroomlocaties zoals musea en winkels mag één bezoeker per 5 m2 worden ontvangen.

Sportwedstrijden weer toegestaan

Vanaf 26 juni blijft het niet alleen bij het toejuichen van ons Oranje-elftal. Nee, ook je (klein)zoon, (klein)dochter of, doe eens gek, jijzelf mag weer een wedstrijd spelen. Van voetbal tot en met tennis. Het publiek bij een wedstrijd moet wel anderhalve meter afstand houden.

Geen anderhalve meter afstand meer

Op locaties waar je een coronatoegangsbewijs nodig hebt om binnen te komen, bijvoorbeeld een evenement, festival, museum of discotheek, geldt vanaf 26 juni de anderhalve meter afstand niet meer. Vanaf 23 juni zijn naast een negatieve testuitslag ook een vaccinatiebewijs of herstelbewijs een legitiem coronatoegangsbewijs. Deze drie mogelijkheden kunnen vanaf die datum aangetoond worden in de CoronaCheck app.

Gratis testen bij reizen

Ben je (nog) niet volledig gevaccineerd en wil je deze zomer wel naar het buitenland op vakantie? Dan kun je je in de maanden juli en augustus gratis laten testen. Voor veel vakantielanden heb je verplicht een negatieve testuitslag of een vaccinatiebewijs nodig om de grens over te mogen. Eerder viel het testen voor een reis nog voor je eigen rekening, maar deze zomer is dit gratis.

Minder thuiswerken, meer naar kantoor

Eerder gold het advies om zoveel mogelijk thuis te werken, maar vanaf 26 juni is het weer toegestaan om de helft van de tijd op kantoor te werken. Daarbij geldt nog steeds de anderhalvemeterregel. Ook roept het kabinet op om zoveel mogelijk buiten de spits naar kantoor te gaan en om op rustige dagen te reizen.

Geen alcoholverbod en zang-, schreeuw- en blaasinstrumentenadvies vervalt

Het verbod op de verkoop van alcohol na 22.00 uur vervalt op 26 juni. Dit geldt ook voor het verbod op het bezitten en drinken van alcohol in openbare ruimtes na 22.00 uur. En ook hetzang-, schreeuw- en blaasinstrumentenadvies is niet meer van kracht. Deze activiteiten mogen weer worden uitgevoerd, mits er daarbij anderhalve meter afstand wordt gehouden.

Einde van de mondkapjesplicht

We zijn er inmiddels al helemaal aan gewend dat we bijna overal een mondkapje op moeten, maar ook aan deze regel komt op 26 juni voor het grootste gedeelte een einde. Alleen op plekken waar de anderhalve meter echt niet kan worden gehandhaafd is een mondkapje nog verplicht. Dit geldt voor het openbaar vervoer, luchthavens, vliegtuigen en in het voortgezet onderwijs.

Bron | NOS, Rijksoverheid

Beeld | Getty

v

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden