null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Als je positief test op vakantie, worden de kosten voor langer verblijf dan vergoed?

Sinds kort moet je een coronabewijs laten zien als je vanuit een (vakantie)land met code geel terug naar Nederland wilt reizen. Als je (nog) niet volledig gevaccineerd bent, moet je op de plek van bestemming een coronatest doen. Maar wat als je een positieve uitslag krijgt? Worden de kosten voor een langer verblijf dan vergoed door de verzekering?

Dat verschilt per bestemming, type reis en verzekering, zo blijkt.

Kosten langer verblijf

Als jijzelf of een reisgenoot positief test op corona, zul je langer op je bestemming moeten blijven en in quarantaine moeten gaan. Uiteraard brengt zo'n langer verblijf extra kosten met zich mee - of je nu op een camping, in een hotel of appartement verblijft. Er zijn bestemmingen waar de lokale autoriteiten de kosten voor een langer verblijf betalen, zoals de Spaanse eilandengroep de Balearen (waar Mallorca en Ibiza onder vallen), maar ook de Canarische Eilanden en Griekenland.

Lees ook:

Vanaf vandaag veranderen de regels voor terugreizen naar Nederland, hoe zit dat precies?

Quarantainehotel

Maar als je pech hebt en net in een land verblijft waar dat niet het geval is, brengt het extra kosten met zich mee. Volgens de ANVR hebben reisorganisaties een zorgplicht, en daarom richten ze bijvoorbeeld een deel van een hotel in voor mensen met corona. Zo kunnen mensen in hun eigen hotel blijven. Maar het kan ook zijn dat bestemmingen speciale quarantainehotels hebben voor coronagevallen.

Pakketreizen

Sommige reisorganisaties, zoals TUI, Corendon en Sunweb, hebben aangegeven de kosten voor een langer verblijf te vergoeden. TUI doet dat bijvoorbeeld alleen bij pakketreizen. Als je met een andere organisatie reist of vlucht en accommodatie zelf los hebt geboekt, zijn de kosten voor een langer verblijf voor jezelf.

Goede reisverzekering

ANWB raadt reizigers aan om altijd een goede reisverzekering af te sluiten en - als je die al hebt - voor vertrek goed de coronavoorwaarden te raadplegen. Zo weet je wat je te wachten staat als je onverhoopt positief test. Als je met de auto reist, zoek dan van tevoren ook de coronaregels op van de landen waar je alleen doorheen reist.

Lees ook:

Wat doe je als je op vakantie bent en jouw bestemming ineens oranje reisadvies krijgt?

Buiten de EU

Reis je buiten de EU? De meeste landen daar hebben een kleurcode oranje of rood. Dat betekent dat het afgeraden wordt om die landen te bezoeken, en de kans is dan ook groot dat verzekeraars de kosten voor een langer verblijf daar (bijna) niet zullen dekken.

Bron | NU.nl

Beeld | Getty Images

Kirsten ZijderveldGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden