null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Alles wat je wilt weten over Kamala Harris, de eerste vrouwelijke vicepresident van de VS

Met de inauguratie van Joe Biden als 46e president van de Verenigde Staten breekt voor Kamala Harris ook een belangrijke dag aan. Zij is vanaf vandaag de allereerste vrouwelijke vicepresident van Amerika. Wat voor rol speelt zij precies? En wie ís ze eigenlijk?

Wij vertellen je er alles over.

Eerste vrouw op de hoogste politieke functie in de VS

Kamala Harris (56) bekleedt vanaf 20 januari 2021 niet zomaar een functie: na de president heeft ze als eerste vrouwelijke vicepresident namelijk de hoogste politieke functie in de VS. In haar functie vervangt ze president Biden bij afwezigheid. Ook is ze vanaf vandaag de voorzitter van de Senaat. En als Biden om wat voor reden dan ook aftreedt, afgezet wordt of overlijdt, volgt Harris hem op als president - wat haar de eerste vrouwelijke vicepresident van Amerika zou maken. En wat het allemaal nog extra bijzonder maakt, is dat ze ook de eerste zwarte vicepresident én de eerste vicepresident met een Aziatische achtergrond is.

Indrukwekkende carrière van Kamala Harris

Kamala Harris deed zelf ook nog een gooi naar het presidentschap, maar besloot uiteindelijk op te geven toen ze niet meer kon concurreren met de andere Democratische kandidaten op dat moment. In maart vorig jaar sprak ze haar steun uit voor Biden en sindsdien zette ze zich in voor zijn campagne. Met succes dus.

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Lees ook:

Waarom het voor Amerikaanse politica's zo belangrijk is om witte kleding te dragen

Harris heeft al een bewonderenswaardige carrière achter de rug: voordat ze senator werd in 2016, was ze namelijk de eerste vrouwelijke officier van justitie in San Francisco. Daarnaast werd ze ook de eerste vrouwelijke procureur-generaal van het Californische openbaar ministerie.

In onderstaande video kun je de reactie van Kamala Harris zien als ze te horen krijgt dat zij en Joe Biden hebben gewonnen:

Familiemens

Een indrukwekkend cv dus, maar Harris is meer dan een carrièrevrouw. Zo is ze de vrouw van, stiefmoeder van, dochter van, zus van en tante van. Onder meer uit haar overwinningsspeech bleek wat voor een familiemens Harris is. Daarin zei ze: "Aan mijn man Doug, onze kinderen Cole en Ella, mijn zus Maya en onze hele familie, ik hou meer van jullie dan ik in woorden kan beschrijven."

Second gentleman Doug

null Beeld The Washington Post via Getty Images
Beeld The Washington Post via Getty Images

Harris trouwde in 2014 met advocaat Douglas Emhoff (56), a.k.a. Doug. Ze werden gekoppeld door een vriend en gingen op een blind date. Een jaar later vroeg Doug Kamala ten huwelijk. Doug heeft twee kinderen uit een eerder huwelijk: Cole (26) en Ella (21), die Kamala liefkozend 'Momala' noemen. "Als kind van gescheiden ouders wist ik hoe moeilijk het kan zijn als je ouders met andere mensen daten. Ik was vastberaden om pas in hun leven te komen zodra Doug en ik serieus werden." En zo geschiedde.

Harris is maar wat blij met haar modern family. Ze kan ook heel goed opschieten met Dougs ex Kerstin, de biologische moeder van Cole en Ella. Sterker nog: ze zijn 'heel goede vriendinnen', zo schrijft Kamala zelf in een artikel voor de Amerikaanse ELLE. Om zich volledig op zijn rol als second gentleman te kunnen storten, nam Doug bovendien ontslag bij het advocatenbureau waar hij werkte.

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Kamala's ouders

Kamala Harris is de dochter van Shyamala Gopalan en Donald Harris. Zij van Indiase afkomst, hij van Jamaicaanse afkomst. Ze scheidden toen Kamala zeven jaar was. In 2009 overleed Kamala's moeder op zeventigjarige leeftijd aan darmkanker. Net als Kamala hadden haar ouders ook een indrukwekkend cv: haar moeder was biomedisch wetenschapper en haar vader professor economie aan de gerenommeerde universiteit Stanford.

Kamala Harris brengt een ode aan haar moeder tijdens een van haar speeches:

Kamala's zus

Naast Kamala kregen Shyamala en Donald nog een dochter: Maya (53). Kamala heeft een warme band met haar zus die advocaat is, blijkt alleen al uit de foto's die ze op social media plaatst. Maya heeft een dochter, Meena, die zelf ook twee dochtertjes heeft: Amara en Leela. De meisjes bestormden samen met hun oudtante Kamala het podium toen duidelijk werd dat Joe Biden de nieuwe president zou worden.

Kamala met haar zus Maya (rechts) en nicht Meena:

Kamala en Maya:

Kamala en haar achternichtjes op het podium tijdens de overwinningsspeech van Joe Biden:

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | ELLE US, Marie Claire US, The Oprah Magazine, Harper's Bazaar US, NU.nl,

Beeld | Getty Images

Erandi GodinezGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden