null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Alleenstaande Nathalie (40) vraagt honderdduizenden mensen om 1 euro voor een koophuis: ‘Ik zit muurvast’

De woningmarkt zit muurvast. Iets waar ook Nathalie de Jong (40) last van heeft. Ze besloot het over een opvallende boeg te gooien: de alleenstaande moeder is een crowdfundig gestart om straks een koophuis te kunnen bekostigen. Ze ontvangt geld, maar ook bakken kritiek.

"Ik ben, net als heel veel andere mensen, het gevalletje ‘tussen wal en schip’ op alle vlakken op de woningmarkt. (...) Als 1 miljoen mensen 1 euro doneren, kan ik eindelijk een droomhuis kopen", schrijft Nathalie op haar crowdfundingpagina. Al zal ze slechts een klein gedeelte van die 1 miljoen daadwerkelijk aan haar huis uitgeven, legt ze uit.

Dure tussenoplossing maakt sparen onmogelijk

Een te hoog inkomen voor sociale huur, maar een te laag inkomen om een huis te kopen: een herkenbare kloof voor velen - en niet alleen voor starters. Precies om die reden huurt Nathalie nu in de vrije sector. Ze betaalt 950 euro kale huur voor een huisje van 46 vierkante meter in Scheveningen, waar ze met haar dochter, hond en konijn woont. Een tussenoplossing noemt ze het. Een dure, wel: "Sparen lukt niet met zo'n hoge huur en daarnaast is de hypotheek die ik nu kan krijgen lang niet voldoende voor een woning op de huidige markt", schrijft ze. "Ik ben dolblij dat ik kan rondkomen en elke maand netjes mijn rekeningen kan betalen, maar een eigen vermogen opbouwen is er niet bij. En dat terwijl ik echt niet slecht verdien als zzp’er. (...) Ik kan geen kant op. En dat is eerlijk gezegd ronduit belachelijk."

Crowdfunding voor koophuis

Met knikkende knieën startte ze een crowdfunding. "Vragen kan altijd", vertelt ze over die keuze aan EditieNL. "Iedereen zou het op deze manier kunnen proberen, alleen doet niemand het. Ik zie het als een experiment: lukt het om dit voor elkaar te krijgen met crowdfunding?" De teller staat inmiddels op 7.465 euro. En dat is nog exclusief de donaties die ze via haar Facebook-pagina krijgt. Nog wel even te gaan tot die 1 miljoen, dus. Al legt Nathalie uit dat dat streefbedrag meer symbolisch is; met twee ton is zij bijvoorbeeld 'al' geholpen. "Om me heen zie ik dat iedereen hetzelfde probleem heeft. Op deze manier wil ik hier aandacht voor vragen", legt ze uit aan NOS. "Het gaat mij dan ook niet om het miljoen dat ik op wil halen, want dat heb ik helemaal niet nodig. Het is echt een protestactie. Maar ik wil gewoon die mensen bereiken om het probleem op de woningmarkt duidelijk te maken."

Anderen helpen

Het geld dat Nathalie ophaalt, wil ze ook gebruiken om anderen met het zelfde probleem te helpen. Zo zegt ze het gesprek aan te gaan met verschillende instanties en experts, zoals de Woonbond, makelaars en hypotheekadviseurs. En ze vlogt erover. "Ik beloof dat ik mijn uiterste best zal doen om de totaal uit de hand gelopen situatie met betrekking tot de Nederlandse huizenmarkt op brede schaal aan het licht te brengen."

Bakken kritiek

Ondanks de duizenden euro's die Nathalie inmiddels heeft opgehaald, krijgt ze ook bakken met kritiek. Sommigen vinden het niets meer of minder dan 'schooien'. "Nathalie moet gewoon even wachten tot de woningmarkt weer gunstig is, net zoals de rest van Nederland", klinkt het ook. En: "Succes ermee, ik geef liever m’n euro aan een krantenverkoper bij de Aldi dan aan deze geldlustige troela die net als heel Nederland op het moment geen huis kan kopen." Bovendien zijn er betere doelen om die euro aan te spenderen, menen sommigen. "Ik vind niet netjes om voor luxe geld te vragen. Is het nu om voeding voor ouderen of kinderen of echt nood, dan is het wat anders. Ik doe aan een loterij mee heb ook leuke wensen." Maar, wordt erkend: "Een brutaal mens heeft de halve wereld."

Wat vind jij van Nathalies ludieke actie? En heb je zelf ervaring met woningnood?

Meer lezen over de woningmarkt?

Bron | Geef.nl, RTL Nieuws, NOS

Beeld | Getty

null Beeld

Nieuw op Margriet.nl: 'Mijn verhaal' de podcast. In deze indrukwekkende tiendelige podcastserie gaan we in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Gesprekken over verlies, bijzondere liefdes en eindelijk jezelf kunnen zijn. Beluister vanaf 19 mei iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.

Faye HeijnisGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden