null Beeld

Alleen maar dochters of juist een huis vol zonen? Dat komt niet door je genen

Heb jij een heel huis vol meiden, of heb je juist alleen maar zonen gekregen? Dan krijg je vást regelmatig de vraag of er iets in het water zit waar je woont waardoor jij alleen kinderen van één geslacht krijgt, of dat het juist iets is wat in je genen zit.

Misschien denk je zelf wel dat het al genetisch bepaald is, maar uit Australisch onderzoek blijkt dat dat niet waar is. Of je dochters of zonen krijgt wordt niet beïnvloed door je genen, maar is éigenlijk gewoon een kans van 50 procent.

Nichtjes of neefjes

Voor dit onderzoek werden meer dan zes miljoen geboortes onderzocht om te zien of er een link te vinden was tussen de genen van de ouders en het geslacht van de kinderen. Een team van researchers kreeg data van de geboorte van miljoenen kinderen in Zweden. Vervolgens keken ze of de nichtjes of neefjes van deze baby – dus de kinderen van de broer of zus van één van de ouders – hetzelfde geslacht hadden.

De theorie is namelijk als volgt: broers en zussen hebben in principe bijna dezelfde genen. Als het geslacht van je kroost bepaald wordt door de genen, zouden zij volgens de onderzoekers dus ongeveer dezelfde verdeling in kinderen moeten hebben qua geslacht.

Lees ook:

Hoe is het om alleen dochters of zoons te hebben? 4 moeders vertellen

Een soort kansspel

Ze vonden geen link, zelfs niet als ze alleen naar de eerste baby van beide koppels keken. Het lijkt er dus op dat of je een jongen of een meisje krijg vooral een soort kansspel is. Sommige zaadcellen bevatten een X-chromosoom, en dan wordt het een meisje. Bevat de zaadcel een Y-chromosoom, dan wordt het een jongen. Als je een gezin hebt met veel dochters, of juist met veel zonen, dan is dat dus gewoon toeval.

Genetisch bepaald bij dieren

Het is een opvallende ontdekking. Eerder werd namelijk altijd gedacht dat er wel een link is tussen de genen en het geslacht. Bij veel dieren is het namelijk wel zo dat het geslacht genetisch bepaald is. Professor Ben Sheldon van de University of Oxford zegt tegen The Guardian dat dat waarschijnlijk komt doordat dieren in heel andere omstandigheden leven. In het wild is het veel meer van belang of er een mannetje of een vrouwtje geboren wordt.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | The Guardian, The Royal Society

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden