null Beeld

Aha: dáárom zit er dus een gat in je bagel

Als jij met regelmaat bagels eet, dan kan het je niet zijn ontgaan dat deze broodjes standaard een gat in het midden hebben. Eigenlijk net zoals bij een donut. Maar is dit alleen voor de ‘mooi’ óf heeft het echt een functie?

Je zou het misschien niet verwachten, maar er zit wel degelijk een idee achter het design van het broodje.

Streetfood

Om het gat in het ontbijtbroodje te kunnen verklaren, is het goed om te weten waar de bagel oorspronkelijk vandaan komt. Bagels zijn namelijk helemaal niet Amerikaans, maar juist hartstikke Europees. De oorsprong van de bagel ligt namelijk in Polen. De bagel is typische Joodse streetfood en werd in 1610 voor het eerst op straat verkocht. Toen Poolse Joden massaal naar Amerika emigreerden eind negentiende eeuw, namen ze de snack met zich mee.

Handig gaatje

Door een gat in het broodje te boren, konden marktkoopmannen ze makkelijker verkopen. Aan touwen, of geregen om stokken, struinden ze er de straten mee af. Ook werden ze bungelend aan de gevels van winkeltjes verkocht. Tegenwoordig heeft het gat geen praktische functie meer, maar vroeger was dit in ieder geval anders.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Elle eten

Beeld | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden