null Beeld

Agent deelt hartverscheurend verhaal over meisje dat haar overleden broertje ziet

Dat je als politieagent regelmatig in schrijnende situaties terechtkomt, blijkt maar weer uit een persoonlijke blog die donderdag op de site van de politie verscheen. In de blog vertelt een agent hoe zij onlangs een klein meisje moest vertellen dat haar broertje was overleden.

Een zware taak die haar niet bepaald in de koude kleren is gaan zitten.

‘Glimlach op zijn gezichtje’

De agent omschrijft hoe ze afkwam op een melding van twee ouders, wiens achttien maanden oude zoontje was overleden. "Als we de woning binnen gaan, ligt het jongetje op een aankleedkussen op de eettafel. Het kind heeft een glimlach op zijn gezichtje.”

Emotioneel verzoek

De verslagen vader van het kindje vertelt dat hij nog een dochter heeft die op school zit. Hoe moet hij haar het nieuws vertellen? “De vader barst in tranen uit en zijn emoties doen voelbaar iets in de woning. Ik leg mijn hand op zijn bovenarm om hem gerust te stellen. Hij kijkt mij aan en vraagt of ik hem wil helpen.” De agent legt de verdrietige ouders uit dat ze niet te lang moeten wachten met het vertellen van het afschuwelijke nieuws aan hun dochtertje.

“De vader is wanhopig en smeekt of ik alsjeblieft met hem mee wil gaan. Met instemming van de moeder loop ik met de vader naar de school. Het is hooguit drie minuten lopen, maar het voelt aan alsof we er uren over doen. Onderweg vraagt hij mij hoe we het gaan aanpakken en ik leg hem mogelijkheden uit. Vlak voor we de school binnenstappen vraagt hij of ik het slechte nieuws wil brengen.”

Lees ook: politie waarschuwt met aangrijpend verhaal over het belang van je autogordel

‘Ik wil zo graag mijn broertje houden’

De agent loopt samen met de vader het klaslokaal van het meisje in. Zodra zij haar vader ziet, springt ze meteen bij hem op schoot. “Terwijl zij bij haar vader op schoot zit, kijkt ze mij vragend aan: wie ben jij? Ik leg haar uit dat ik iets heel verdrietigs moet vertellen. Het meisje kijkt mij begrijpend aan. Ik vertel haar dat haar broertje dood is en laat een pauze vallen om te kijken wat dit nieuws met haar doet."

Haar reactie was hartverscheurend en -verwarmend tegelijkertijd. "Het meisje begint hard te huilen en roept: 'Ik wilde zo graag mijn broertje houden'. Plots staat ze op en komt bij mij op schoot zitten. 'Jij bent zeker ook verdrietig dat mijn broertje dood is?' Ik zeg dat ik het heel verdrietig vind dat zij haar broertje moeten missen. Het meisje slaat haar warme en plakkerige armpjes om mijn nek en vraagt of ze haar broertje nog mag zien voor hij onder de grond gaat."

Vochtige oogjes

Omdat het jongetje er netjes bij lag, had de agent deze optie van tevoren al met de ouders besproken. Hij legt het meisje wel nog even uit wat ze ongeveer kan verwachten. Ondertussen probeert hij zich niet te veel laten afleiden door de geëmotioneerde vader en juf naast hem. Het meisje vertelt haar klasgenootjes dat haar broertje dood is. "De zestig oogjes worden allemaal vochtig en sommige kinderen beginnen hard te huilen", vervolgt de agent. Dan zegt het meisje gedag, om naar huis te gaan. "Ik vind haar zo ontzettend dapper en vertel haar dit.”

Hartverscheurend tafereel

Wanneer de agent samen met het meisje haar huis in loopt, is hij getuige van een hartverscheurend tafereel. “Het meisje rent op haar moeder af, knuffelt haar en rent daarna naar de eettafel, klimt op een stoel en kijkt van bovenaf naar haar broertje. Tranen stromen over haar wangen. Ik zie dat mijn collega’s in de kamer zichtbaar aangeslagen zijn door de reactie van het meisje. Het meisje springt van de stoel af en rent naar mij toe. Ze zegt dat ze nu bij haar nichtje gaat spelen, die altijd zo grappig is. Het doet me beseffen dat ze gelukkig nog een kind is."

Even later komt haar tante haar ophalen. "Ze zegt me gedag. Ik zeg dat ik haar een heel dappere en sterke meid vind. Het meisje springt in mijn armen en fluistert in mijn oor: 'Je bent een heel lieve politie, net zo lief als mijn broertje alleen ben jij niet dood. Ik ga een mooie tekening voor je maken want jij bent nu mijn vriendin."

Mooie tekening

Wanneer de agent niet veel later in de auto zit, komen de tranen: "Weg ‘politiemasker’, weg ‘juffenmasker’, ik wil gewoon even mens zijn. Dagen later wordt er een heel mooie tekening bezorgd van een grote ster, bloemen en twee poppetjes. De afzender: mijn 'vriendin'."

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Politie.nl

Beeld | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden