null Beeld

Afspraakje? Geen paniek! Zo voorkom je stress tijdens het daten

Als je op zoek bent naar een levenspartner en op online datingsites actief bent, is de kans groot dat je op een gegeven moment daadwerkelijk wat gaat drinken met een leuke man – of vrouw. Geen paniek! Met deze tips maak je van je afspraakje een relaxed avondje uit.

Ter voorbereiding op deze toch wel behoorlijk spannende ontmoeting kun je twee dingen doen: hopen dat het zal klikken óf een paar slimme denktechnieken inzetten waarmee je je hoofd koel houdt en de ontmoeting optimaal benut om je date te leren kennen. Coach Marisa Garau helpt je graag op weg met een paar handige tips.

“Veel dates draaien uit op een ramp omdat beide partijen doodnerveus zijn en dan precies de verkeerde dingen zeggen en doen. Met mindfulness maak je gebruik van de kracht van je denken. Daarmee kun je je zenuwen onder controle houden en zo zorgen dat je tijdens het afspraakje jezelf bent en samen een leuke tijd hebt. Bovendien kun je je date op z’n gemak stellen, zodat hij laat zien wie hij werkelijk is.”

Tip 1: geef rustige aandacht

“In plaats van jezelf tijdens een date te ‘verkopen’ door hem te vervelen met een eindeloze stroom aan carrièresuccessen, verhalen over je hyperintelligente kinderen of je ‘grappige’ strubbelingen tijdens de vakantie, kun je tijdens die eerste ontmoeting beter de houding van ‘rustige, wijze vrouw’ aannemen.

Een wijze vrouw zit niet in het wilde weg over zichzelf te kletsen, maar is juist oplettend en geeft oprechte aandacht aan haar gesprekspartner. Dat betekent: luisteren met aandacht. En dat is dus wat anders dan beleefd je mond houden zolang hij aan het woord is, om zodra er een stilte valt hijgerig te beginnen over jezelf.

Een date is geen wedstrijd en niets is dodelijker dan elk pauzemomentje op te vullen met holle zinnen. Natuurlijk vertel je iets over jezelf wanneer hij naar jouw leven vraagt, maar verder zorg je dat je innerlijk rustig bent en openstaat voor zijn verhalen. Je wilt hem immers leren kennen – hoe beter je luistert, hoe sneller je weet wat er in hem omgaat en hoe hij in het leven staat. Bovendien is aandacht onweerstaanbaar, dat krijgen we als mens allemaal graag. Dus hoe meer rustige aandacht je hem tijdens die eerste date geeft, hoe groter de kans dat hij je een tweede keer wil ontmoeten.”

Tip 2: laat je instant oordelen thuis

“Natuurlijk ben je nieuwsgierig naar hoe je date zal zijn en verwacht je dat het een leuk, spontaan type is. Maar als hij niet aan die verwachting voldoet, hoef je niet meteen in de stress te schieten en alle hoop op een leuke avond te laten varen. Instant oordelen en afwijzen is niets meer dan een trucje van het ego om jou (in het geval van daten) vrijgezel te houden. Je ego wil je situatie voorspelbaar en veilig houden, en dat lukt het best als ingrijpende veranderingen, zoals het aangaan van een relatie, worden voorkomen.

Zodra je je date ontmoet, zal het ego dan ook al snel in je hoofd tekeer gaan: ‘Hij is veel korter dan hij leek op zijn profielfoto! Heb je die neus gezien?! En wat is dat voor een raar overhemd?’ Wees je ervan bewust dat je ego je wantrouwend, ‘kritisch’ en single wil houden, en ga niet mee in dit soort kinderachtige gedachten. Houd je daarentegen aan je eigen voornemen om een potentiële levenspartner te leren kennen en stel je open voor de ervaring van de ontmoeting.

Kortom: geef jezelf een eerlijke kans en kijk verder dan je oordelen lang zijn. Vertrouw erop dat dit gewoon een interessant afspraakje wordt. Door vertrouwen te hebben, voel jij je minder gestrest en voelt je date zich ook sneller op z’n gemak. Op deze manier zal hij meer van zijn karakter laten zien zodat jij meteen doorhebt of je hem vaker wilt zien of niet.”

Tip 3: ga niet mee in zinloos geklaag

“Uit onderzoek blijkt dat veel daters tijdens een eerste ontmoeting klagen over eerdere mislukte afspraakjes en vervelende relaties. Wees er alert op dat je dit zelf niet doet tijdens jullie date. Omdat klagen een sociale aangelegenheid is die onderlinge banden tussen mensen versterkt, is de kans groot dat je date op een bepaald moment gaat zitten klagen over eerdere ontmoetingen die op niets uitliepen of de ellende die hij had met zijn ex voordat het zijn ex werd. Als je wilt dat jullie eerste avondje uit slaagt, trap dan niet in deze valkuil door met hem mee te doen. Hoe verbindend klagen ook lijkt – ‘Jee, heb jij dat ook gehad?’ – in feite is het een negatieve gewoonte die energie slurpt en niets oplevert.

Begint hij al snel ergens over te klagen tijdens jullie ontmoeting? Luister dan rustig naar zijn verhaal en realiseer je dat het gewoon de zenuwen kunnen zijn – niets verontrustends dus. Maar breng het gesprek daarna bewust op een ander, positief onderwerp, bijvoorbeeld het vrijwilligerswerk dat je doet of een interessante tentoonstelling of mooie film die je onlangs hebt gezien. Zo bied je de ander op een elegante manier een uitweg uit die nare klaaggewoonte en geef je jullie afspraakje een positieve vibe. Vooral achteraf zul je merken dat dit effect zal hebben. In plaats van energie weg te laten lekken door een potje zinloos zeuren, heb je energie toegevoegd dankzij het delen van positieve ervaringen. Als jullie daarna met een goed gevoel naar huis gaan, is de kans veel groter dat je elkaar nog een keer wilt ontmoeten.”

Over Marisa Garau

Marisa Garau heeft een website waarmee zij je helpt stress de baas te worden met behulp van mindfulness-zonder-zen-gedoe. Omdat zij altijd ondernemer is geweest, is haar aanpak down-to-earth en resultaatgericht. Wil je meer weten, lees dan ook haar artikel over stress verminderen met behulp van de kracht van je denken.

Beeld: iStock

Lees ook

Bekijk ook

Zo krijg je een avocado in tien minuten rijp.

Artikelen van Margriet.nl gratis ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden