null Beeld

Actief op Marktplaats? Pas dan op voor déze nieuwe oplichtingstruc

Verkoop jij regelmatig spullen op

Marktplaats? Dan kun je maar beter op de hoogte zijn van één van de nieuwste

oplichtingtrucs waar veel criminelen momenteel gebruik van maken.

Door middel van een

zogenaamd ‘PostNL’-verzendlabel proberen oplichters namelijk geld van Marktplaatsverkopers

af te troggelen. Wij leggen je hier uit hoe deze truc precies werkt.

Gesprek buiten Marktplaats voortzetten

Een zogenaamd potentiële koper benadert je op Marktplaats met een interessant tegenbod, of gaat juist direct akkoord met de vraagprijs. De koper vraagt je echter om het gesprek voort te zetten op WhatsApp, omdat dit nu eenmaal ‘makkelijker’ is. Klinkt aannemelijk, maar waar het deze oplichter eigenlijk om gaat is dat hij of zij, buiten het zicht van Marktplaats, met je wil communiceren. Zodra je op het voorstel ingaat, ontvang je al snel een link via WhatsApp die verwijst naar een pagina in de huisstijl van PostNL.

Lees ook: Onderhandelen op Marktplaats doe je als een pro met déze tips

Neppe PostNL-pagina

Op deze pagina kun je de volgende tekst vinden: ‘Om het makkelijker voor onze gebruikers te maken heeft Marktplaats, in samenwerking met PostNL, een nieuw betaalmiddel gemaakt voor kopers & verkopers. U kunt nu simpel de verzendkosten en dergelijke direct betalen aan PostNL’. Hoewel deze pagina er echt uitziet, is het helemaal geen pagina van PostNL. Op de site heb je de keuze tussen een privéadres en een PostNL-pakketpunt in de buurt. De naam die echter bij het privéadres staat, is niet echt en de adresgegevens die er staan worden ook misbruikt. Wanneer jij denkt de verzendkosten te betalen krijg je een rijtje van verschillende banken te zien. Achter elk van deze banken zit een verwijzing naar een neppe inlogomgeving van de betreffende bank. Zodra jij hier echter op inlogt gaan de oplichters er met je geld vandoor.

Voorkomen van oplichting

Om te voorkomen dat jij ook in deze val trapt is het verstandig dat je alleen via Marktplaats communiceert en niet het gesprek via WhatsApp voortzet. Klik daarnaast niet zomaar op links die je ontvangt en zorg ervoor dat je zelf de betaling regelt als je verzendkosten moet betalen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Radar

Beeld | Getty

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden