null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Aantal kankerdiagnoses met 4000 gedaald, maar dat is géén goed nieuws

Het aantal kankerdiagnoses dat in 2020 werd gesteld is met 4000 gedaald. Goed nieuws, zou je denken. Maar helaas is het tegenovergestelde waar.

Vooral diagnoses van borstkanker, darmkanker en prostaatkanker vielen lager uit. En die daling is voor het eerst in dertig jaar, sinds het begin van kankerregistraties.

Aantal kankerdiagnoses gedaald door coronacrisis

In 2020 werd bij 115.000 patiënten kanker vastgesteld, zo meldt het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) over de cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie. Dat zijn er 4000 minder dan in 2019. De oorzaak van die daling? De uitbraak van het coronavirus begin vorig jaar. Hierdoor liep de reguliere zorg achterstand op. Ook werden (huis)artsbezoeken uitgesteld en bevolkingsonderzoeken tijdelijk stopgezet.

Lees ook:

Met deze 8 klachten kun je óók in coronatijd beter naar de huisarts gaan

Achterstand inhalen

De reguliere zorg kwam vanaf de zomer weer op gang, waardoor het aantal kankerdiagnoses weer steeg. De achterstand is alleen nog altijd niet helemaal weggewerkt. Volgens het IKNL was er aan het eind van 2020 nog een achterstand in kankerdiagnoses van 3,5 procent.

Zorgelijke gevolgen

Die vertraging in diagnoses kunnen zorgelijke gevolgen hebben. "Het zou op termijn kunnen leiden tot een toename van tumoren met een hoog stadium, met bijbehorende zwaardere behandeling", meldt het IKNL. "Of dat effect zal optreden en welke gevolgen dat heeft voor de kwaliteit van leven en kans op overleven wordt door IKNL samen met andere onderzoekers, zorgverleners en vertegenwoordigers van patiënten onderzocht."

Lees ook:

Het subtiele symptoom van longkanker dat iedereen zou moeten kennen

Huidkanker en longkanker

De meest vastgestelde kankersoort is nog steeds huidkanker. Anders dan in 2019 staat qua aantal diagnoses nu niet borstkanker, maar longkanker op nummer twee. Dit kan komen door de opgelopen achterstand. Na borstkanker op nummer drie, sluiten prostaatkanker en darmkanker de top vijf van meest gediagnostiseerde kankersoorten in 2020 af.

Extra op je gezondheid letten

Corona krijgt veel aandacht, maar vergeet dus zeker de rest van mogelijke ziekten niet. Houd je gezondheid goed in de gaten, zeker in tijden van corona. Check je borsten, houd moedervlekjes in de gaten - en schroom bij wat voor twijfel over je gezondheid niet om te bellen met je huisarts.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL)

Beeld | Getty Images

Faye HeijnisGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden