null Beeld

Aantal ic-opnames voor het eerst sinds mei boven alarmniveau

Hoewel het aantal coronabesmettingen de afgelopen tijd steeds verder toenam, leek het op de intensive care nog redelijk rustig. Toch komt daar voor het eerst sinds mei weer verandering in, en komt het aantal ic-opnames van mensen met het coronavirus nu weer boven alarmniveau. 

Ook het totaal aantal besmettingen en het aantal ziekenhuisopnames blijven stijgen.

Ic-opnames coronavirus

Het aantal coronapatiënten dat op de intensive care belandt, neemt de afgelopen dagen weer snel toe. Dat blijkt uit het coronadashboard, waar het aantal ic-opnames wordt geregistreerd, dat boven alarmniveau uit kwam. Dat wil zeggen dat de ‘signaalwaarde’ van 10 is overschreden. Concreet betekent dit dat er de afgelopen drie dagen 31 mensen met het coronavirus op de ic zijn opgenomen; gemiddeld 10,3 per dag. De laatste keer dat deze limiet werd bereikt was op 5 mei.

Overplaatsen van coronapatiënten

Eerder dit jaar dreigde er al een tekort aan ic-bedden en lag er hoge druk op de intensive care, waardoor coronapatiënten over verschillende ziekenhuizen moesten worden verdeeld. Dat gebeurde door het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Sinds woensdag is deze organisatie weer van start gegaan en worden opnieuw de eerste coronapatiënten naar andere delen van het land overgeplaatst om de druk binnen ziekenhuizen te verlichten. Het aantal overplaatsingen zal de komende dagen waarschijnlijk nog meer toenemen.

Lees ook: Het draaiboek bij een tweede coronagolf: wie krijgt bij tekort een IC-bed?

Ziekenhuisopnames nog onder de grens

Het aantal coronapatiënten dat wel in het ziekenhuis terecht komt, maar niet op intensive care, ligt nog wel onder de grens. In de afgelopen drie dagen zijn er 91 patiënten opgenomen, wat neerkomt op 30,3 per dag. Voor het ziekenhuis geldt een alarmniveau van 40. Dit gebeurde voor het laatst op 15 mei.

Meer besmettingen

Het aantal coronabesmettingen loopt steeds verder op en passeerde recentelijk al de 100.000. Slechts vijf dagen daarvoor werden er nog 90.0000 besmettingen vastgesteld. Al vanaf 11 september kwam het aantal positieve testen boven de signaalwaarde op het coronadashboard uit, wat een besmetting bij meer dan 7 op de 100.000 mensen betekent. Dat was voor het eerst sinds half april. Daarom kwam het kabinet vorige week al met nieuwe regionale coronamaatregelen. Omdat het coronavirus weer sterk oplaait komen daar waarschijnlijk vrijdag nog meer regio’s bij en worden er binnenkort mogelijk ook nieuwe maatregelen aangekondigd.

Bron | Het Parool, Metronieuws

Beeld | iStock

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Margriet 41 ligt nu in de winkel!Met deze week: sprankelende herfst make-overs, lekker het bos in, een interview met Nelleke Noordervliet en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm online zonder verzendkosten.

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden