null Beeld

Aan de slag met Therapie & Coaching bij Hulphond Nederland

- In samenwerking met Stichting Hulphond Nederland -

Petra van Benten is hoofd Therapie & Coaching bij Hulphond Nederland. Samen met speciaal opgeleide honden helpt ze kinderen met gedrags- en ontwikkelingsproblemen middels de methode 'Met Kop en Staart'. Bij 75% van de kinderen worden de doelen bereikt.

null Beeld

“Vier jaar geleden kwam ik bij Hulphond Nederland. Het was voor mij dé manier om mijn twee grote liefdes te verenigen: psychiatrische jeugdzorg én honden. ‘Met Kop en Staart’ is onze methode om kinderen met ernstige gedragsproblemen weerbaarder te maken zodat zij zich beter kunnen handhaven in onze huidige maatschappij. Een getrainde hulphond is een middel om deze kinderen te helpen. Bij Hulphond Nederland krijgen we heel diverse aanmeldingen van kinderen met uiteenlopende problemen, van autisme tot pesten. De therapeut en hulphond werken tijdens de therapiesessies samen om het kind te helpen zich verder te ontwikkelen.”

Dynamiek tussen kind en hond

“Het ene kind wil meer geduld leren hebben, het andere moet zijn grenzen beter aangeven of zijn impulsen reguleren. Een hond spiegelt de stemming van een kind. Hij leeft in het hier en nu en is niet bevooroordeeld. Met die dynamiek tussen kind en hond gaan we aan de slag. Is een kind in zichzelf gekeerd of is er sprake van weerstand, dan kan een hond dit doorbreken door juist tegen hem of haar aan te gaan liggen. Dan gaat het kind de hond aaien en kom je weer met elkaar in gesprek. Bij een kind met concentratieproblemen lukt het uiteindelijk zelfs om een oefening uit te voeren met verschillende honden tegelijkertijd, van een volgzame, brave hond tot een drukke, eigenwijze hond.”

Met de dynamiek tussen kind en hond gaan we aan de slag

Doelen bereiken

“Bij 75 procent van de kinderen worden de doelen na tien sessies bereikt. Ze leren beter hun grenzen aangeven, hun gevoel van eigenwaarde groeit, ze zitten beter in hun vel en krijgen meer zelfvertrouwen. Er zijn kinderen die uit huis dreigden te worden geplaatst, die we door de therapie met hulphonden toch weer in beweging hebben gekregen waardoor ze thuis kunnen blijven wonen. Als therapeut wil ik bijdragen aan het welzijn en de groei van deze kinderen. Als dat lukt, is mijn missie geslaagd. Hoe mooi zou het zijn als deze vorm van therapie uiteindelijk toegankelijk wordt voor iedereen die het nodig heeft?

Al 30 jaar Hulphond Nederland

Hulphond Nederland zet al dertig jaar opgeleide hulphonden in voor mensen met een lichamelijke beperking, epilepsie of posttraumatische stressstoornis (PTSS). De afgelopen jaren heeft de stichting ook kinderen en jongeren met gedrags- of ontwikkelingsproblemen geholpen. Hulphond Nederland wil 1.000 mensen per jaar gaan helpen met de inzet van een hulphond. Dit is alleen mogelijk met de steun van donateurs, vrijwilligers en sponsoren. Voor meer informatie: hulphond.nl.

Daan (14), de zoon van Liesbeth Kranenburg (44), had last van ernstige gedrags- en angststoornissen. Door de kindertherapie en coaching van Hulphond Nederland groeide zijn zelfvertrouwen en is hij nu gelukkiger dan ooit. Lees meer over Daan en bekijk de video.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden