null Beeld

Aaf Brandt Corstius: ‘Ik mocht niet meer zeggen dat het gezellig was. ‘Wat ongezellig,’ zei ik. Ik kreeg een strenge blik van Rifka

Aaf Brandt Corstius is schrijfster. Ze woont samen met Gijs, hun zoon Benjamin (7) en dochter Rifka (6). 

Mijn dochter heeft een nogal buitenissige smaak waar het gaat om kleding, en ik ben er dol op. Als zij in haar Little pony-legging, rode Jip en Janneke-sokken, konijnentrui en berenvest naar beneden komt, zeg ik dan ook altijd: ‘Wat een leuke combi.’ Maar behalve die leuke smaak heeft ze ook een scherp oor. Voor woorden, zinnen en de algemene manier waarop mensen dingen zeggen of uiten. De lach van een moeder uit de klas kan ze heel goed nadoen. En de manier waarop haar klasgenoten praten. De manier waarop ik praat. De woorden die ik gebruik. En de frequentie waarmee ik ze gebruik. “Je zegt heel vaak het woord ‘combi’, mama,” zei Rifka op een dag. Zo begon het. “Je zegt wel erg vaak ‘combi’,” verweet ze me een paar dagen later weer. Ik gaf toe dat dat zo was, maar voegde er lacherig en een beetje angstig aan toe: “Maar jij hebt ook altijd van die leuke combi’s aan, Rif.” Ze keek me aan met een dodelijk blik. “Nu heb je alweer ‘combi’ gezegd.” “Maar we hadden het over het woord ‘combi’.” “En nu heb je het alweer gezegd.” Ja, ik liep hier helemaal vast. Voor ik het wist, had ze me laten beloven dat ik nooit meer ‘combi’ zou zeggen. Dat ging natuurlijk helemaal niet lukken. Onlangs brachten we een weekend met z’n tweetjes door. De rest was uit logeren of op reis, en we hadden het ontzettend gezellig. “Wat is het gezellig,” zei ik steeds. Of ik stak mijn neus in haar warme gouden haar en mompelde: “Wat is dit een ont-zet-tend gezellig weekend.” Oké, dat is misschien wat veel en wat claimerig, al vind ik mezelf ook erg goeiig met al mijn gezelligheidsuitingen. “Mama, je zegt de he-le tijd dat het zo gezellig is,” zei Rifka na enige tijd verstoord. Ja, dat zei ik inderdaad wel veel. Weer een verbod. Ik mocht niet meer zeggen dat het gezellig was. “Wat ongezellig,” zei ik. Ik kreeg een strenge blik. Het rare is: ik begrijp het volledig. Het is heel irritant als iemand constant ‘combi’ zegt – die tuttige afkorting alleen al. En het is ook vreselijk als de ander alsmaar benadrukt hoe ontzettend gezellig het is. Elke spontaan opgebouwde gezelligheid slaat daardoor volledig dood. En trouwens, ik kan wel doen alsof ik nog wat over mijn eigen bestaan te zeggen heb, maar Rif en ik weten allebei dat zij de complete zeggenschap heeft overgenomen.

Fotografie | Ester Gebuis

Styling | Odette Simons en Nicky Groenewoud (assistent)

Visagie | Tirzah Waasdorp

Deze column is afkomstig uit Margriet 2017-22. Je kunt deze editie nabestellen via Magazine.nl.

null Beeld

Bekijk ook deze video waarin we op de koffie gaan bij Aaf.

Columns

Lees hier de columns van Aaf.

Ook leuk om te lezen

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden