null Beeld

9 opmerkelijke feiten over de musical Cats

De musical Cats van Andrew Lloyd Webber was afgelopen december voor het eerst in ruim tien jaar weer in Nederland te zien. En komend voorjaar wordt de musical wegens het grote succes verlengd.

De musical werd in 1981 voor het eerst opgevoerd in Londen. Sindsdien is de kattenmusical wereldwijd een grote hit. Toch zag niet iedereen dat succes gelijk aankomen. We zochten de meest opvallende feitjes over deze musical voor je op.

1.Het verhaal is gebaseerd op een gedichtenbundel

De musical Cats is gebaseerd op een gedichtenbundel van T.S. Eliot getiteld Old possum's book of practical cats. Men beschouwde het boek alom als een kinderboek.

2. Het verhaal zou eigenlijk over honden gaan

Het oorspronkelijke idee van T.S. Eliot was om het boek over honden te laten gaan. Maar deze dieren leenden zich volgens hem minder voor het gemeenschapsleven waarover het verhaal gaat.

3. Onverwacht succes

Cats is één van de langst lopende producties op zowel het Londense West End als op het New Yorkse Broadway. De musical is sinds de eerste voorstelling in 1981 opgevoerd in meer dan driehonderd steden wereldwijd. Niemand had van tevoren verwacht dat de musical zo’n grote hit zou worden. Critici waren sceptisch omdat het verhaal bijna geen plot heeft. "Iedereen op West End dacht dat we helemaal gek geworden waren," zei Andrew Lloyd Webber, componist van de musical, hierover. "Men verwachtte dat het de grootste blamage uit de musicalgeschiedenis zou worden.”

4. Hollywood verfilming

Eind dit jaar verschijnt er een Hollywoodfilm die gebaseerd is op de musical. De film wordt geproduceerd door dezelfde mensen die eerder een verfilming maakten van de musical Les Misérables. De hoofdrollen worden onder anderen gespeeld door Jennifer Hudson (Grizabella), Taylor Swift (Bombalurina) en Jason Derulo (Rum Tum Tugger).

5. Er is een nummer geschrapt

Het nummer Growltiger's last stand werd in 2016 uit de show verwijderd. Het liedje zou volgens critici te racistisch zijn. De castleden maakten hierbij gebruik van een stereotype Aziatisch accent.

6.Een bezoeker klaagde de musical aan voor 6 miljoen dollar.

De Amerikaanse Evelyn Amato bekeek de voorstelling in 1995 op Broadway met haar verloofde. De acteur die Rum Tum Tugger speelde koos haar als zijn danspartner tijdens een interactief deel van de show. "Ik wilde geen deel uitmaken van wat hij me zou aandoen," zei ze achteraf. "Toen hij aan me trok, versteende ik. Ik werd er bang van.” Amato beweerde dat de acteur voor haar hurkte en vervolgens met zijn heupen heen en weer bewoog en ondertussen 'Boem, boem, boem' riep. Na afloop van de voorstelling klaagde ze de productie aan voor onder meer schending van privacy, schending van burgerrechten, nalatigheid en opzettelijk toebrengen van emotionele schade. Het is niet bekend of ze de rechtszaak heeft gewonnen.

7. De hoofdrol was eigenlijk voor een andere (bekende) actrice

Eigenijk zou Judi Dench de rol van Grizabella spelen in de oorspronkelijke West End productie van Cats. Zij scheurde echter tijdens de repetities haar achillespees, waarna ze niet verder kon. Ze werd daarom vervangen door Elaine Paige.

8. ‘Memory’ zou eigenlijk niet worden uitgebracht

Memory, het bekendste nummer uit de musical, is gebaseerd op een gedicht van T.S. Eliot dat nooit is uitgebracht. Eliot's vrouw, Valerie, vond het lied te droevig voor kinderen, dus koos hij ervoor om het niet op te nemen in het boek. Hij gaf het onvoltooide fragment ervan wel aan componist Andrew Lloyd Weber. Hij maakte van het onvoltooide gedicht een liedje door het te combineren met Eliots andere werken.

9.De schrijver heeft de musical nooit gezien

T.S. Eliot heeft de musicalproductie van zijn boek nooit mogen aanschouwen. Hij stierf in 1965, vijftien jaar voordat de eerste productie van Cats werd opgevoerd. In 1983 won hij postuum een Tony Award (Britse musicalprijs) voor zijn geleverde werk.

Nieuwsgierig geworden naar de spraakmakende musical? Wanneer je nu kaartjes koopt via de Theaterclub van Margriet, ontvang je 2o euro korting per kaart.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden