null Beeld

7 tips om van Sint-Maarten geen snoepexplosie te maken

In grote delen van het land wordt op 11 november Sint-Maarten gevierd. Kinderen gaan die avond zingend langs de deuren met een zelf geknutselde lampion. Als 'beloning' krijgen ze daarvoor een traktatie. Hoe zorg je ervoor dat dit kinderfeest niet eindigt in een snoepexplosie? Margriet heeft 7 tips.

Tip 1: Deel bij je eigen voordeur geen snoep uit, maar bijvoorbeeld een klein speeltje of leuk wenskaartje.

Tip 2: Als je toch lekkers wilt uitdelen, kies dan bij voorkeur voor traktaties die niet veel suiker bevatten. Snackkomkommers met papieren hoedjes en mandarijnen of snackpaprika's waarop je een pompoengezichtje hebt getekend, bijvoorbeeld. Of deel kleine zakjes met popcorn uit. Ook leuk is een miniknapzak: maak een bundeltje van een rood-wit geblokt servet, vul dat met zachte pepernoten, stukjes volkoren kruidkoek of gedroogde cranberries en bevestig er een satéprikker aan. Bekijk hier meer verantwoorde traktatie-ideeën.

Tip 3: Zorg ervoor dat je kinderen een goede avondmaaltijd hebben gegeten voordat ze op pad gaan. Zo snoepen ze minder onderweg.

Tip 4: Begrens de hoeveelheid snoep die je kinderen ophalen door af te spreken tot hoe laat en waar ze mogen aanbellen.

Tip 5: Houd de hoeveelheid snoep die ze ophalen binnen de perken door af te spreken dat je kinderen niet zo snel mogelijk langs de deuren rennen, maar bij elke voordeur twee à drie liedjes zingen.

Tip 6: Laat je kinderen niet overal aanbellen, maar alleen bij de voordeuren waar bekenden wonen. Ook kun je de buurtapp Nextdoor gebruiken waarmee je gratis contact kunt leggen met buurtbewoners. De app heeft een nieuw onderdeel: de Sint-Maartenkaart. Hiermee kunnen buren op de buurtkaart een snoepje aan hun huis toevoegen om te laten zien dat zij snoep uitdelen en kinderen welkom zijn om te komen zingen op 11 november. De app kun je downloaden in de App Store of Google Play App Store.

null Beeld

De Sint-Maartenkaart van de app Nextdoor.

Tip 7: Doe al het opgehaalde lekkers in een trommel of afsluitbare doos. Ieder kind mag er elke dag na school één snoepje uit nemen.

Bekijk hier meer gezonde traktatie voor Sint-Maarten.

null Beeld

De top 10 steden om Sint-Maarten te vieren:

  1. Amersfoort
  2. Almere
  3. Amsterdam
  4. Haarlem
  5. Utrecht
  6. Groningen
  7. Zwolle
  8. Zaanstad
  9. Arnhem
  10. Assen

Bron | Voedingscentrum.nl

Heb je de ingrediënten voor gezonde traktaties nog niet in huis? Bestel ze dan online bij Albert Heijn.

Lees ook

Ook leuk om te bekijken

Vervelend die donkere kringen onder je ogen, je krijgt er vaak een vermoeide blik van. Gelukkig kun je ze heel gemakkelijk wegwerken. Beauty-expert Carmen Zomers legt uit hoe.

Elke week de leukste artikelen van Margriet.nl in je mailbox ontvangen? Word lid van de nieuwsbrief!

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden