null Beeld

7 tips om je privacy te waarborgen

Door ons surfgedrag en de apps die we downloaden, komen allerlei instanties ongemerkt het nodig over ons te weten. Hoe kun je je persoonsgegevens het beste beschermen? 7 handige tips!

1. Wees gierig met al je gegevens

Gegevens over gebruikers zijn goud waard. Als je bijvoorbeeld zoekt naar 'zonvakantie' en 'Tenerife' kan die informatie worden gebruikt om je een duurder ticket aan te bieden. Je privé gegevens zijn geld waard, dus weer er zuinig op.

2. Vul als het even kan onzin in

Geef gevoelige informatie die kan worden gebruikt door oplichters - denk aan je adres, BSN, DigiD, rijbewijs, paspoortnummer of creditcardnummer - alleen als het echt officieel moet. Vaak kun je in verplichte velden verzonnen gegevens invullen.

3. Wees voorzichtig met apps

De grootste uitholling van je privacy vindt stiekem plaats: op je mobiel. Apps zoals WhatsApp en Angry Birds verzamelen veel persoonlijke informatie. Wie hecht aan privacy gooit die app eraf.

4. Pas op met social media

Veel mensen denken dat wat ze tijdens het Facebooken, chatten en tweeten doen allen zichtbaar is voor hun online vrienden. Dat is een grote inschattingsfout, weten we inmiddels. Alles wat je op internet zet is openbaar en blijft ook online. Twitter dus niet dat je op vakantie gaat.

5. Wees voorzichtig met mails

Mails van de bank die je vragen om je gegevens zijn nep. Klik niet op links in de mail, maar typ het adres van de bank zelf in. Pas ook met mailtjes met vreemde links of bestanden.

6. Bestrijd het leed dat cookies heet

Cookies zijn kleine softwarepakketjes die internetgedrag vastleggen. Soms is dat functiooneel, maar vaak zijn het digitale spionnen. Bij twijfel kun je de geschiedenis wissen.

7. Bescherm je kinderen tegen zichzelf

Kinderen zijn handig met computers, maar ook naïef. Voor jonge kinderen kun je netnanny-software installeren. Oudere kinderen moet je voorlichten. Je hoeft ze niet de stuipen op het lijf te jagen, maar wijs ze wel op de risico's. Kijk voor meer tips op Mijnkindonline.nl.

Meer informatie en tips?

Wil je meer weten over privacy? In Margriet 46 lees je hoe privé privacy nog is. Vanaf vrijdag 7 november ligt Margriet 46 in de winkel of bestel online via Tijdschrift365.nl.

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden