null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

65-plussers delen het meeste nepnieuws

Niet jongeren, maar vooral 65-plussers verspreiden nepnieuws op Facebook. Dat is de conclusie van een onderzoek dat deze week werd gepresenteerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science Advances.

Ouderen verspreiden zeven keer zoveel linkjes naar nepnieuws als mensen van 30 tot 44 jaar.

Slechts 1 of 2 verhalen

Het aantal berichten dat gedeeld werd, was overigens opvallend laag. Meer dan 90% van de aan de steekproef deelnemende Facebookers bleek geen nepnieuws te delen. 6,5 % van de ondervraagden deed dat wel, maar deelde slechts één of twee verhalen.

Amerikaans nepnieuws

De Amerikaanse onderzoekers bekeken 1.191 Facebook-profielen, waarbij ze zochten naar nepnieuws dat massaal gelezen en gedeeld werd. Bijvoorbeeld het bericht dat Paus Franciscus toenmalig presidentskandidaat Donald Trump omarmde en aanraadde als de toekomstige president van de VS. Verder werd gekeken naar een nepbericht dat Hillary Clinton wapens verkocht aan ISIS en het nepnieuwtje dat Hillary geen staatsfunctie meer mag bekleden vanwege een maas in de wet. Uiteindelijk bleken van de 1.191 respondenten slechts 101 mensen nepnieuws gedeeld te hebben. Er kon niet worden aangetoond of de delers het nieuws voor waar hielden.

Betrouwbaarheid nieuws herkennen

Waarom deze groep het nepnieuws deelde, blijft onbekend. Onderzoekers vermoeden dat de 65-plussers niet ervaren genoeg zijn op het internet om de betrouwbaarheid van sommige nieuwsbronnen vast te stellen. Een andere oorzaak zou het zwakkere geheugen kunnen zijn, aldus de onderzoekers.

Bron| AD.nl

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden