null Beeld

65.000 verkeerde briefstemmen: dít waren de meest voorkomende fouten

Er blijkt nogal wat mis te zijn gegaan met de briefstemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen. Maar liefst 65.000 briefstemmen van zeventigplussers zijn namelijk niet meegeteld, omdat dat de stemmen niet op de juiste manier waren uitgebracht.

Dit aantal stemmen is genoeg voor één zetel in de Kamer.

Meest voorkomende fouten bij briefstemmen

65.000 aantal stemmen is natuurlijk niet niks, maar waar ging het dan fout? Uit onderzoek van NOS en Open State Foundation blijkt dat de meest voorkomende fout is dat kiezers de stempluspas niet mee hadden gestuurd. Ook zaten in veel enveloppen helemaal geen stembiljet. Deze stemmen zijn vervolgens ‘terzijde gelegd’ en telden dus ook niet mee.

Lees ook:

Dit is de reden dat we stemmen met een rood potlood

'Een ongeluk dat je al van verre ziet aankomen'

Ouderenbond ANBO is niet blij met het nieuws. Zij noemen de gang van zaken rondom de niet-meegetelde stemmen ‘onacceptabel’. “Briefstemmen is nieuw en dan gaan er dingen fout”, zo reageert ANBO-directeur Anneke Sipkens. “Maar mensen hebben er recht op om te weten of hun stem wel of niet is meegeteld. Dat moet je gewoon eerlijk vertellen.” Volgens de bond was de stemprocedure voorafgaand aan de verkiezingen ingewikkeld en is er ook onvoldoende voorlichting gegeven. “Een ongeluk dat je al van verre ziet aankomen.”

Eerdere uitslag van verkeerde stemmen

De Kiesraad liet eerder bij de einduitslag van de verkiezingen weten dat 0,29 procent van de briefstemmen ongeldig was verklaard. Hierbij was echter niet gekeken naar hoeveel briefstemmen er al waren afgevallen voordat het tellen begon. Nu blijkt dus dat het om zes procent van de briefstemmen gaat. Met de andere 1.069.048 briefstemmen was niets mis en deze werden dus wel meegeteld.

Bron | RTL Nieuws

Beeld | Getty

null Beeld

Margriet 16 ligt nu in de winkel! Daarin lees je deze week alles over je hart en hormonen, een interview met Lies Visschedijk, hoe je meer goed nieuws te zien krijgt, tips voor een uitgeslapen look en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden