null Beeld

6 dingen die je niet wist over dromen

Dromen doen we allemaal, ook degenen die nooit dromen onthouden, of zich überhaupt niet kunnen herinneren dat ze hebben gedroomd. Zes feiten over dromen op een rij.

Veel dromen

Gemiddeld hebben we zo’n 100.000 dromen in ons leven; dat zijn er tientallen per nacht. De meeste mensen herinneren zich er maar een of twee per nacht, terwijl anderen zich er geen een meer kunnen herinneren. Waarom we ons zo weinig dromen kunnen herinneren is nog niet wetenschappelijk uitgezocht. Maar het heeft er waarschijnlijk mee te maken dat de hersenen de controle over de gedachtes hebben tijdens de slaap.

Goed voor het brein

86 procent van wat er zich afspeelt in jouw droom heeft te maken met wat er de afgelopen dag is gebeurd. Of het nu alledaags is geweest of ingrijpend. Dus als je bijvoorbeeld een lezing of cursus hebt gevolgd, kan het gebeuren dat je ’s nachts in je droom verder leert. Harvard University heeft een onderzoek gedaan waarbij mensen een 3D-doolhof moesten doorlopen. Daarna mocht de ene groep negentig minuten slapen, terwijl de andere groep wakker moest blijven. Hieruit kwam naar voren dat de slapers zichzelf het best verbeterden toen ze nog een keer door het doolhof moesten lopen.

Seks

Uit een studie gepubliceerd in de Journal of Sex Research blijkt dat vrouwen tijdens de ovulatie meer dromen hebben over seks. Dit komt doordat je tijdens deze periode meer de drang hebt om je voort te planten.

Lichte slaap

Je hebt waarschijnlijk weleens gelezen dat je alleen maar droomt tijdens je REM-slaap, maar onderzoekers hebben ontdekt dat dit niet zo is. Dromen komen tijdens je hele slaapperiode voor. Alleen de inhoud van je dromen verandert naarmate je in een andere slaap komt. Dromen zijn tijdens de REM-slaap wel emotioneler, visueler, complexer en agressiever.

Natte dromen

Echt waar: behalve mannen hebben ook vrouwen natte dromen. Van alle seksgerelateerde dromen eindigt vier procent in een orgasme, zo blijkt uit onderzoek van de universiteit van Montreal.

Gekke dromen

Je denkt misschien dat je altijd gek droomt, maar dit zijn de enige dromen die je je kunt herinneren. Denk aan vliegen of publiekelijk naakt rondlopen. Dit soort dromen wordt makkelijker onthouden, maar zijn slechts één procent van alle dromen die je hebt.

Lees ook

Vijf opmerkelijke trucjes om een hele nacht door te slapen

Vijf feiten over dagdromen

9 tips tegen de winterdip

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden