null Beeld MMP
Beeld MMP

5x waarom het bezoek van Willem-Alexander en Máxima aan The Queen extra bijzonder is

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn as we speak op de thee bij Queen Elizabeth. Dat het paar nu in Engeland is, is om drie redenen bijzonder te noemen. 

1. Dit wordt hun eerste staatsbezoek aan Engeland sinds Willem-Alexander koning is

De uitnodiging van koningin Elizabeth stond al jaren op de planning. En het werd hoog tijd, want de laatste keer was namelijk in 1982, toen Beatrix nog koningin was en prins Claus nog leefde.

2. Koningin Elizabeth ontvangt zelden nog een staatshoofd

Een officieel staatsbezoek aan Engeland vindt hoogstens één of twee keer per jaar plaats. En gezien de leeftijd van de Queen, 92 jaar, zou dit zomaar een van de laatste keren kunnen zijn dat ze het Nederlands koningshuis ontvangt.

3. Vakanties zijn heilig voor koning Willem-Alexander

In het noorden en midden van Nederland is het herfstvakantie. Ook prinses Amalia, Alexia en Ariane zijn dus vrij. Dat Willem-Alexander nu toch aan het werk is, is volgens RTL Nieuws ongebruikelijk. "Hij hecht veel belang aan zijn gezin, de vakanties zijn 'heilig' voor het koninklijk paar," zo schrijft de nieuwssite.

4. Koning Willem-Alexander houdt een speech in het Britse parlement terwijl de Brexit in volle gang is

Hij liet zich eerder al bezorgd uit over de Brexit, omdat het een negatieve invloed zou hebben op de handel tussen Nederland en Engeland. Daarmee weerspiegelt de koningin de mening van de regering. Maar volgens Britse media was het heel opmerkelijk dat een koning zich zo uitspreekt over een politieke kwestie, wat hij tijdens dit staatsbezoek naar verwachting dus weer gaat doen.

5. Prinses Mabel zal het koningspaar vergezellen

Ook Mabel heeft een uitnodiging van de Queen ontvangen om vanavond naar Buckingham Palace te komen. Een thuiswedstrijd voor de prinses, die samen met haar dochters in Londen woont.

Het Staatsbanket en verdere programma

Hoe het programma van Willem-Alexander en Máxima in Engeland er verder uitziet? Nou, ze zullen onder meer gaan lunchen met koning Elizabeth op Buckingham Palace. 's Middags leggen ze een krans bij het graf van de onbekende soldaat in Westminster Abbey, waar ze een korte rondleiding krijgen. Daarna ontmoeten ze prins Charles en zijn vrouw Camilla. En aan het eind van de dag keren onze koning en koningin weer terug naar Buckingham Palace voor het staatsbanket, waar William en Kate ook aanwezig bij zullen zijn. Morgen lunchen ze nog met premier Theresa May, voordat ze weer op huis aan gaan.

Bron | RTL Nieuws, Koninklijkhuis.nl, ANP

Beeld | ANP

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Faye HeijnisMMP

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden