null Beeld

5x inspirerende vrouwen die de toekomst gaan veranderen

Vandaag op 8 maart is het internationale vrouwendag: een mooi moment om de meest inspirerende vrouwen van dit moment in het zonnetje te zetten. Wij zijn er namelijk van overtuigd dat deze vrouwen de toekomst gaan veranderen.

1.Greta Thunberg

null Beeld

Iemand die absoluut niet in dit lijstje mag ontbreken, is milieuactiviste Greta Thunberg (18). In 2018 ging ze de hele wereld over met haar beweging SS4C, ‘School Strike for Climate’. Greta ging twee weken in staking op de stoep van het Zweedse parlement, om haar eis van het terugdringen van broeikasgassen kracht bij te zetten. Hierna ging ze elke vrijdag in staking onder het motto ‘Vrijdagen voor de toekomst’. In september 2019 leidde zij het grootste wereldprotest tegen de klimaatcrisis ooit. In 161 landen gingen meer dan vier miljoen mensen de straat op. Een dag later sprak zij de Klimaattop toe van de Verenigde Naties met de beroemde woorden ‘Hoe durven jullie!’. Greta is inmiddels weer teruggekeerd naar de schoolbanken, maar wij weten één ding heel zeker en dat is dat we nog veel van haar zullen horen in de toekomst.

2. Kamala Harris

null Beeld

Als de eerste vrouwelijke, zwarte en Zuid-Aziatische vice-president van de Verenigde Staten, is Kamala Harris iemand om rekening mee te houden. Haar benoeming is een doorbraak voor vrouwen in de hele wereld, maar ook in Nederland is ze een bron van inspiratie. Kamala zou er zomaar voor kunnen zorgen dat politiek partijen in Europa en Nederland het inzicht krijgen dat vrouwen, met name vrouwen van kleur, echt wél stemmentrekkers kunnen zijn. Daarnaast inspireert ze veel andere jonge vrouwen van kleur om ook de politiek in te gaan en een verandering te maken.

3. Amanda Gorman

We blijven een beetje in de Amerikaanse politiek hangen, want iemand die dit jaar ook een ongelofelijk grote indruk op ons heeft gemaakt, is dichteres Amanda Gorman (22). Zij mag dan ook niet ontbreken in dit lijstje met inspirerende vrouwen. Tijdens de inauguratie van president Joe Biden droeg ze als jongste dichteres ooit een gedicht voor. Haar boodschap van hoop en eenheid raakte bij veel mensen een gevoelige snaar en haar werk is sinds de inauguratie mateloos populair. Amanda schrijft vooral over kwesties als onderdrukking, feminisme en rasongelijkheid en het zou zomaar kunnen dat we haar ooit nog in het Witte Huis gaan terugzien. In haar gedicht, dat ze tijdens de inauguratie voordroeg, sprak ze namelijk over de mogelijkheid om zichzelf verkiesbaar te stellen als president van de Verenigde Staten. Wij kunnen niet wachten!

4. Angela Merkel

null Beeld

Iemand die wij ook ontzettend inspirerend blijven vinden is Angela Merkel. Al meer dan twintig jaar heeft ze het bij onze Oosterburen voor het zeggen en dat doet ze niet onverdienstelijk. Wat haar als leider zo sterk maakt, is dat ze keuzes durft te maken vanuit het hart én die ook durft door te zetten. Zelfs als dit haar niet populair maakt binnen de publieke opinie. Zo maakte ze zichzelf in Duitsland niet bepaald populair door aan haar mening vast te houden dat de EU, en dus ook Duitsland zelf, makkelijk meer vluchtelingen uit Syrië zou kunnen opvangen. Zelfs in 2020, toen eigenlijk alles alleen nog maar om de coronacrisis draaide, verloor ze de vluchtelingencrisis niet uit het oog. Daarnaast heeft ze er geen problemen mee om haar vrouwtje te staan en discussies aan te gaan met andere grote (mannelijke) leiders. Wij blijven haar dan ook als een groot voorbeeld zien en we weten zeker dat we de komende jaren nog veel van haar gaan horen.

Nikkie de Jager

null Beeld

Iemand die wat ons betreft ook niet op het lijstje van inspirerende vrouwen mag ontbreken, is onze eigen Nikkie de Jager. De YouTube-ster kwam vorig jaar ‘uit de kast’ als transgender, nadat ze hierover gechanteerd werd. Voor miljoenen mensen vertelde ze open en eerlijk haar verhaal en stak daarmee een middelvinger op naar haar chanteurs. Nikkie werd na haar video overladen met complimenten uit de lhbtiq+-community en wij zijn er van overtuigd dat ze voor veel mensen een voorbeeld is.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in

je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | AD, Metronieuws, Kenneth Smit,

Beeld | Getty

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden