null Beeld

5x feiten en fabels over je zicht: dit wist je nog niet over je mooie kijkers

Lezen, kijken, staren, bewonderen: we gebruiken onze ogen de hele dag door. Maar eigenlijk weten we vrij weinig over de spiegels van onze ziel. Wist je bijvoorbeeld dat onze ogen wel een miljoen kleuren kunnen onderscheiden? Ontdek nog meer nuttige feiten (én fabels) over je zicht.

Margriet samen met Specsavers

Feit: een tranend oog kan duiden op droge ogen.

Denken mensen om je heen dat je de hele dag aan het huilen bent omdat er tranen in je ogen staan? Gek genoeg heb je in dat geval juist last van droge ogen. Het zintuig is geïrriteerd omdat er niet genoeg vocht is om je ogen te smeren, waardoor de traanklier meer (traan)vocht aanmaakt. Helaas draagt dit niet bij aan het smeren van het oog, dus de irritatie blijft.

Feit: diabetes kan invloed hebben op je zicht.

Jammer genoeg is dit een feit, en krijgt bijna iedereen met diabetes te maken met diabetische retinopathie (beschadiging van het netvlies). Ogen reageren als eerste in het lichaam op diabetes. Klachten kunnen zijn: niet scherp zien, dubbelzien, wazig of troebel zien, oogontstekingen en pijn aan de ogen. Wist je dat je bij Specsavers een preventief ooggezondheidsonderzoek kunt laten doen? Hierbij kijkt een optometrist naar de gezondheid van je ogen.

Feit: alcohol heeft invloed op ons zicht.

Zelfs het maximaal toegestane aantal glazen dat je mag drinken om nog de weg op te mogen heeft al invloed. Drank heeft namelijk effect op de oogspieren, waardoor je kunt gaan loensen en slechter gaat zien. De pupillen vertragen en het verschil tussen licht en donker wordt lastiger waar te nemen.

Fabel: alleen oudere mensen kunnen last krijgen van staar.

Al komt staar bij oudere mensen vaker voor, het kan ook jongere mensen overkomen. Dit kan een gevolg zijn van ernstig letsel aan de lens door ontsteking of medicijnen. In heel zeldzame gevallen kunnen baby’s zelfs worden geboren met staar.

Feit: onze hersenen bepalen wat we zien.

De hersenen spelen een belangrijke rol bij het ontvangen van informatie via onze ogen. Het zijn ook de boodschappers die ervoor zorgen dat we alleen met onze ogen knipperen op momenten dat we zo weinig mogelijk informatie mislopen.

Doe de quiz & win

Wil je meer te weten komen over de relatie tussen onze ogen en onze hersenen? Doe dan mee aan de Ogen Show en maak kans op een reischeque ter waarde van €1.500! Het enige wat je hoeft te doen om kans te maken, is de drie vragen in de interactieve quiz beantwoorden.

Met je deelname aan de Ogen Show accepteer je de algemene spelvoorwaarden.

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden