null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

5 Zweedse tips voor een kleine kerst

Kerstmis: het lijkt soms wel of de feestdagen elk jaar groter en uitgebreider moeten worden gevierd. Maar worden we daar ook gelukkiger van? Het kan de nodige stress met zich meebrengen en voelen als een race tegen de kerstklok. Wil je het dit jaar kleiner aanpakken?

Wat je in elk geval moet proberen, is de stress van je af te schudden, zo pleit de Zweedse auteur Anna Brones.“Het is goed om ons in de drukke decembermaand vooral te concentreren op genieten van tijd doorbrengen met familie, vrienden en van lekker eten, in plaats van op alle stress die de maand mogelijk met zich meebrengt."

"Doe wat je léúk vindt: ga een middag bakken met de kinderen of kleinkinderen, kom samen met wat vrienden voor koffie en kerstkoekjes of ga met elkaar het bos in voor een winterwandeling. Wees dankbaar voor alles wat er is. Te veel van het goede zorgt ervoor dat we het niet meer waarderen en bovendien willen we dan steeds meer. Kerst kan een heel speciale en heerlijke tijd zijn, met vrije dagen en mooie tradities. Dus zorg ervoor dat je de dingen doet waarvan je ook werkelijk geniet in plaats van dingen die te veel stress geven.”

Lang leve lagom

In het kader van een kleine kerst deelt Anna Brones haar Zweedse tips.

  1. “Organiseer een ‘adventskaffe’, dit is een Zweedse traditie waarbij je met dierbaren samenkomt op zondag voor kerstlekkers en een kopje koffie of Glögg, een Scandinavische glühwein. Ik organiseer er altijd één thuis waarbij ik zelf een kerstcake bak.”
  2. “Iemand een cadeau geven is heerlijk, maar het hoeven niet altijd dure spullen te zijn. Ik geef liever iets persoonlijks zoals een mooie kaars met daarbij een zelfgemaakt gedicht of zelfgebakken kerstkoekjes.”
  3. “Kerst voelt vaak stressvol, omdat we het gevoel hebben zo veel te ‘moeten’. Verzin daarom een nieuwe kersttraditie en doe iets waar je blij van wordt. Lekker buiten wandelen op Eerste Kerstdag bijvoorbeeld, of met vriendinnen een kerststuk maken waardoor je samen creatief bezig bent. Of mix een speciale cocktail op kerstavond waar je samen met je partner van geniet.”
  4. “Velen van ons hebben vrij met de kerstdagen, maar genieten we daar ook echt van? Wees dit jaar ‘mindful vrij’. Check geen mail of social media en plan een dag of twee waarop je echt helemaal niets hoeft. We hebben allemaal rust nodig en kerst kan een enorm drukke tijd zijn, dus zorg goed voor jezelf.”
  5. “Verleg je aandacht en probeer anders te denken. Focus niet op alle drukte en stress, maar benader december als een tijd om uit te rusten en bij te komen. Doe meer van wat je leuk vindt en minder van dat waar je eigenlijk geen zin in hebt.”

Tekst | Michèle Bevoort

Beeld | iStock

Dit is een gedeelte uit het dossier Kleine kerst uit Margriet 2017-52. Bestel deze editie na via magazine.nl.

null Beeld

Ook leuk om te lezen

Bekijk ook

Door deze truc krijg jij dé perfecte paardenstaart.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden