null Beeld

5 vragen over de uitwisseling van medische gegevens

De uitwisseling van medische gegevens verloopt via het Landelijk Schakelpunt (LSP) dat wordt beheerd door de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ). Vijf vragen aan VZVZ-directeur Markt & Klant Marc van Aart.

Waarom worden er eigenlijk gegevens uitgewisseld?

“Als je bij je eigen huisarts komt, kan die in zijn computer opzoeken met welke klachten je eerder bij hem kwam en welke medicijnen hij je heeft voorgeschreven. Wanneer je terechtkomt op de huisartsenpost of acuut wordt opgenomen in het ziekenhuis, beschikt de waarnemend arts niet over die belangrijke informatie. Met de uitwisseling van gegevens via het LSP hebben artsen en apothekers wél toegang tot die info. Dat scheelt tijd en levert bovendien gezondheidswinst op, want patiënten krijgen niet de verkeerde medicatie.”

Om welke gegevens gaat het?

“Naast persoonlijke gegevens zoals naam, adres en geboortedatum gaat het om een actueel overzicht van de medicijnen die je gebruikt en een samenvatting van je huisartsdossier: informatie over de laatste contacten met de huisarts. Daar staan dus ook je huidige gezondheidsproblemen, voorgeschreven medicijnen en bekende allergieën in. Informatie die belangrijk is voor een arts die jou niet kent.”

Tussen wie wordt er precies informatie uitgewisseld?

“Alleen zorgverleners in dezelfde regio kunnen gegevens met elkaar uitwisselen. Het LSP is in 43 regio's verdeeld. Voor ziekenhuizen is een uitzondering gemaakt. Zij hebben vaak patiënten uit meerdere regio’s en kunnen daarom met meerdere regio’s gegevens uitwisselen.”

Wie kunnen de gegevens inzien? Ook zorgverzekeraars?

“Nee. Alleen zorgverleners die gebruikmaken van het LSP, zoals een apotheek, waarnemend huisarts of medisch specialist kunnen de gegevens opvragen. Andere zorgverleners, zoals fysiotherapeuten, tandartsen en bedrijfsartsen kunnen de gegevens niet inzien. Ook zorgverzekeraars hebben dus geen toegang.”

Hoe is de beveiliging geregeld?

“Het LSP is een streng beveiligd netwerk. Zowel het LSP als de systemen van de aangesloten zorgverleners voldoen aan strenge beveiligings- en toegangseisen. Voordat zorgverleners hun systemen op het LSP mogen aansluiten, worden ze streng gecontroleerd. Ook krijgen zorgverleners alleen toegang tot het LSP met een speciale pas en bijbehorende pincode.”

Dit is afkomstig uit het dossier over het medisch dossier in Margriet 46-2016. Je kunt deze editie nabestellen via Tijdschrift365.nl.

Lees ook:

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden