null Beeld

5 verrassende feitjes over kerst die je vast nog niet kende

Kijk jij al maanden van tevoren uit naar de kerst? Misschien weet jij dan ook alles over deze sfeervolle dagen. Het is natuurlijk altijd leuk om nóg meer over de feestdagen te weten te komen. Kende jij deze vijf feitjes over kerst bijvoorbeeld al?

Zoals hoe duur de állerduurste kerstboom ooit was.

1. Sinterklaas was er vóór de kerstman

Is het je ooit opgevallen dat Sinterklaas en de kerstman verdacht veel op elkaar lijken? Dat is geen toeval, de kerstman is namelijk voortgekomen uit de (oudere) traditie van Sinterklaas. Ook heeft de kerstman kenmerken van Vadertje Winter en Vadertje Kerst. Zijn outfit dankt de Kerstman dan weer aan Coca-Cola. Het bedrijf maakte een reclame met 'Santa' erin, en sindsdien is dat zijn vaste look.

2. In de 16e eeuw werd er al een kerstboom opgezet

Een kerstboom opzetten doen we omdat het zo hoort. Maar waar deze traditie precies vandaan komt, is niet helemaal duidelijk. Een theorie is dat er dennenbomen werden gebruikt in middeleeuwse toneelstukken. Die stukken vonden plaats op 24 december, wat werd beschouwd als feestdag om te vieren dat God Adam en Eva had geschapen. Daarom werden in de bomen appels gehangen. Geleidelijk aan verschoof het gebruik: de bomen verdwenen van het toneel en werden in woonhuizen neergezet. De appels hielden op sommige plekken stand: in Duitsland hangen veel mensen nog steeds appels in de boom met kerst.

3. De kans op een witte kerst

Net als andere jaren vragen velen zich af of we dit jaar een witte kerst krijgen. De voordeur opendoen en over een witte deken de deur uitstappen heeft natuurlijk wel iets sfeervols en helemaal tijdens de feestdagen! Helaas is de kans op een witte kerst in Nederland niet zo heel groot. Dit komt doordat de temperaturen boven het vriespunt uitkomen waardoor de sneeuw zich niet kan ontwikkelen.

Dit jaar een witte kerst?

De kans dat er een pak sneeuw in het westen van ons land valt is 5 procent. In het noorden van het land liggen de kansen iets hoger, hier is de kans 10 procent. Tussen 1900 en 2015 hebben we welgeteld acht keer twee kerstdagen met een pak sneeuw gehad. De laatste keer dat we in Nederland een sfeervolle witte kerst hadden, was in 2010. Dat is dus al even geleden. Ook dit jaar is het nog de vraag hoe koud het rond de kerstdagen zal worden en of we onze voetstappen in de sneeuw kunnen zetten.

4. De duurste kerstboom ter wereld

De duurste kerstboom staat in het Emirates Palace Hotel in Abu Dhabi (Verenigde Arabische Emiraten). De boom is dertien meter hoog en kost 8.000 euro. Dat valt nog wel mee, zou je zeggen. Maar de versiering ín de boom is andere koek. Die is namelijk een slordige 9,3 miljoen euro waard. Er hangen dan ook geen 'normale' ornamenten in de boom, maar al de kerstballen zijn van echte diamanten gemaakt. Deze kerstboom zal daarom vast een hele mooie eyecatcher in het hotel zijn.

5. Twee weken voor kerst sneuvelen de meeste relaties

Uit een onderzoek waarin data van Facebook werd geanalyseerd, is gebleken dat de meeste relaties twee weken voor kerst op de klippen lopen. Tijdens Eerste en Tweede Kerstdag gaan juist de minste koppels uit elkaar. Want dat is natuurlijk 'the most wonderful time of the year'.

Bron | Weeronline, Marie Claire, Libelle, ELLE

Beeld | iStock

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden