null Beeld

5 tips voor meer zelfvertrouwen

Vol zelfvertrouwen door het leven gaan onmogelijk? Niet met deze vijf tips. En het mooie is, je kunt ze op elk moment toepassen.

  1. Zorg voor een goede houdingJe houding zegt veel over je zelfvertrouwen. Wanneer je schouder hangen kom je onzeker over. Met hangende schouders wek je namelijk de indruk dat je niet enthousiast bent over wat je doet en jezelf als niet erg belangrijk beschouwt. Zorg er daarom voor dat je rechtop loopt, je hoofd omhoog houdt (denk ook aan het nummer [embed type="youtube" data="{"id":"ADP65wbBUpc\""}"]van de Britse singer-songwriter Ben Howard waarin hij zingt over het 'terugvinden van jezelf') en oogcontact maakt. Zorg voor een vriendelijke, open houding, adviseert de website sochicken.nl. Hierdoor maak je een positieve indruk en voel je je zelfvertrouwen groeien.
  2. Draag goede kledingAls je goedgekleed door het leven gaat, geeft dat een goed gevoel over jezelf. Als je voelt dat je er goed uitziet verandert dat de manier waarop je met mensen omgaat. Je komt zekerder over. Dit betekent niet dat je meteen veel geld moet gaan uitgeven aan nieuwe kleding. De website sochicken.nl geeft een goede richtlijn: geef evenveel geld uit en koop de helft minder kleding. Het resultaat is dat je kwalitatief betere kleding koopt en hierdoor je voorkomen en zelfvertrouwen verbetert. En wist je dat bepaalde kleuren ook bijdragen aan je uitstraling? Lees hier welke kledingkleuren zorgen voor zelfvertrouwen, rust en een goed humeur.
  3. Laat van je horenBen jij altijd degene die weinig tot niets zegt bij een vergadering omdat je weinig zelfvertrouwen hebt? Ben je bang dat je iets stoms zult zeggen waardoor mensen je zullen veroordelen? Laat die angst varen. Mensen zijn over het algemeen veel toleranter dan je denkt. Wanneer je in elke meeting tenminste één keer van je laat horen bouw je langzaam je zelfvertrouwen op en word je bovendien beter in spreken in het openbaar.
  4. Wees assertiefZelfvertrouwen hangt samen met assertiviteit. Wanneer je zeker bent van jezelf, geloof je in jezelf en vind je jezelf de moeite waard. Assertiviteit is opkomen voor jezelf met respect voor jezelf en voor de ander. Houd het bij jezelf door je zinnen met 'ik' te laten beginnen, oftewel pas het zogenaamde 'ik-model' toe. Dus 'ik wil', 'ik vind', 'ik ga' of 'ik doe'. Lees meer over assertief communiceren op assertief.nl.
  5. Geef anderen complimentenZoek naar het beste in anderen en reflecteer je gebrek aan zelfvertrouwen niet op andere mensen. Laat je niet in met roddels, maar geef mensen positieve reacties en complimenten. Mensen gaan je meer waarderen en je ook complimenten geven. Je gaat merken dat je hierdoor zelfverzekerder wordt.

Blijf aan je zelfvertrouwen werken, zo vergroot je je eigenwaarde.

Bronnen | sochicken.nl, assertief.nl

Foto | iStock

Ook interessant om te lezen

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden