null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

5 tips om met eten om te gaan bij warm weer en voedselvergiftiging te voorkomen

Met de huidige hoge temperaturen gaat er niets boven een lunch op het terras, picknicken in het park of barbecueën in de achtertuin. Buiten eten is heerlijk, maar doordat al het voedsel wordt blootgesteld aan de warme zon, heb je zo een voedselvergiftiging te pakken.

Van misselijkheid tot braken, koorts en diarree: een voedselvergiftiging is allesbehalve een pretje. Zo'n vergiftiging wordt veroorzaakt door eten dat besmet is met bacteriën of door de giftige stoffen die de bacteriën die in het voedsel zitten produceren. Vaak heeft het te maken met de stafylokokkenbacterie die zich razendsnel weet te vermenigvuldigen bij kamertemperatuur, wat al gauw kan gebeuren wanneer bijvoorbeeld rauw vlees langdurig buiten de koelkast staat. Daarnaast kan de bacterie zich snel verspreiden door slechte hygiëne.

Geen zorgen of paniek. Dat je een voedselvergiftiging kúnt oplopen, betekent natuurlijk niet dat je helemaal niet meer buiten 'mag' eten. Maar de manier waarop je met voedsel omgaat, speelt wel een grote rol in het voorkomen ervan.

1. Boodschappen doen met een koeltas

In de supermarkt is het lekker koel, achter in de auto of achter op de fiets ontzettend broeierig. Deze grote temperatuurverschillen kunnen ervoor zorgen dat je eten sneller bederft. Daarom is het verstandig om een koeltas mee te nemen als je boodschappen gaat doen. Hier kun je voedsel in meenemen dat snel bederft; denk hierbij bijvoorbeeld aan vlees, vis en rauwe eieren. Moet je een flinke tocht afleggen van de supermarkt naar huis? Neem dan een koelbox met diepvrieselementen mee om je boodschappen in te vervoeren.

2. Niet te vroeg voorbereiden

Bij een barbecue wordt de tafel gevuld met salades, stokbrood, sausjes en natuurlijk het vlees dat op de grill gaat. Doe dit alleen niet te lang van tevoren; vlees en vis die langer dan twee uur buiten de koelkast hebben gelegen, kun je niet meer opeten. De kans is dan groot dat zich te veel bacteriën hebben gevormd en dat is vragen om voedselvergiftiging. Dat is natuurlijk anders voor vlees en vis die al op de grill hebben gelegen. Zorg wel dat die zo snel mogelijk worden opgegeten of houd het eten warm op de barbecue (boven de 65 graden).

3. Ontdooien in de koelkast

Heb je nog vlees in de vriezer liggen dat je dezelfde avond op de barbecue wilt leggen? Ontdooi dit in de koelkast in plaats van op het aanrecht of in warm water. Wil je dat het proces sneller gaat, ontdooi de boel dan in de magnetron om vermeerdering van bacteriën te voorkomen.

4. Snel afkoelen

Ben je ondanks de hitte de keuken ingedoken en heb je een warme maaltijd klaargemaakt? De kans zit erin dat je die niet in één keer opeet. Als je de kliekjes wilt bewaren, is het belangrijk om het eten zo snel mogelijk te laten afkoelen voordat je het afgedekt in de koelkast zet. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door het voedsel – in een afgesloten bakje – in een bak ijswater te zetten.

5. Meteen opruimen

Na de maaltijd is het verleidelijk om lang na te tafelen, maar je kunt beter eerst alle restjes opruimen. Verder is het verstandig om ze binnen twee dagen op te eten. Tenzij je ze in de vriezer doet. Dan kun je ze maximaal drie maanden bewaren, op voorwaarde dat je alles helemaal door en door opwarmt voordat het op je bord belandt.

Bron | gezondheidsplein.nl, hln.be

Beeld | iStock

Ook leuk en interessant om te lezen

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden