null Beeld

5 Soorten roddels: hoe ga je ermee om?

Soms is het heerlijk om eraan mee te doen, maar je kunt je er ook ongemakkelijk bij voelen. Waar dit over gaat? Roddelen! Welke soorten roddels zijn er en hoe ga je ermee om?

"Roddelen is een teken van vertrouwen," zegt psycholoog Frank McAndrew. "Je creëert een band met degene met wie je roddelt, zo van: ik neem het risico dat je deze informatie niet gebruikt waardoor wij in een slecht daglicht zouden kunnen komen te staan.”

Ook kinderen roddelen om erachter te komen wat hun positie, en die van anderen, in een groep is. "We roddelen om uit te vinden wie je tot je vrienden kunt rekenen en wie niet, zonder dat je de informatie waaruit het roddelen bestaat uit eerste hand krijgt,” zegt een andere psychloog, Lisa Feldman.

Volgens de deskundigen zijn er vijf soorten roddels:

1. Speeltuinroddel

"Ik hoorde dat Lisa luizen heeft. Jakkes!"

Volgens kinderspycholoog Eileen Kennedy-Moore is roddelen van groot belang bij de ontwikkeling van kleuters. "Vóór hun kleutertijd werd een probleem met een ander kind opgelost door te slaan, te krabben of te schreeuwen.” Door te praten over het gedrag van anderen kunnen kinderen steeds beter begrijpen hoe relaties werken: wie is er gemeen, wie niet, welk gedrag is ‘cool’ en wat niet.

Hoe ga je ermee om: accepteer dat er wordt geroddeld. Het is nou eenmaal een manier waarop kinderen leren met anderen om te gaan. Als je je kind betrapt op gemene praatjes over een ander, maak dan duidelijk dat je daarmee een ander pijn kunt doen en druk je kind op het hart om zulke praatjes niet te verspreiden. Leer ze ook om een ander van repliek te dienen. Stel dat een een klasgenoot zich negatief over een ander uitlaat, laat je kind dan iets zeggen als: "Maar hij/zij vindt jou wel aardig."

Lees ook: 'Roddelen: waarom doen we het zo graag?'

2. Brugklasroddel

"Ze heeft Milan alleen maar gezoend om aandacht te krijgen!"

Op middelbare scholen wordt er flink wat af geroddeld, vooral in negatieve zin. "Kinderen komen erachter waar ze op de sociale ladder staan, buiten het gezin om. Dat kan beangstigend zijn," aldus kinderspycholoog Kennedy-Moore. Door te roddelen ontstaan er kliekjes waar anderen van worden buitengesloten. "Het werkt statusverhogend wanneer je op de hoogte bent van alle ins en outs."

Hoe ga je ermee om: wimpel je kind niet af met ‘dat het slechts om woorden gaat’ als er over hem/haar wordt geroddeld. Leef met ze mee en heb er begrip voor dat een roddel pijnlijk kan zijn, adviseert pscyholoog Kristina McDonald. "Praat en luister naar je kind. Als hij/zij er erg geëmotioneerd over is, dan kun je ook je eigen emoties daarover tonen. Geef je kind een knuffel en spoor hem/haar aan om er niet hard tegenin te gaan, want dan kan de pijn erger worden. Zeg dat hij/zij zich moet richten op echte vrienden. Roddelt je kind zélf, wijs hem/haar er dan op dat hoe een ander zich daaronder kan voelen. Overigens wordt er minder geroddeld naarmate kinderen ouder worden. Ze kunnen zich dan beter in een ander inleven.

3. Moederroddel

"Ze gaat zo in haar nieuwe werk op. Het verbaast me niet dat haar kinderen onhandelbaar zijn."

"Roddelen maakt machtig. Als je al veel roddelde in je tienertijd, dan zul je dat ook doen als je volwassen bent," zegt Cheryl Dellasega, schrijfster van het boek Mean girls grown up. "De roddels worden alleen wat ‘gelikter’. Een tactiek is het tonen van bezorgdheid als je het eigenlijk helemaal niet meent." Bijvoorbeeld als iemand zegt: 'Ik maak me zorgen om Roos. Ze is zo aangekomen de laatste tijd!' Volgens deskundigen is een dergelijke roddel een teken van onzekerheid. Zo zou je minder vaak over andere vrouwen roddelen wanneer je meer zelfvertrouwen hebt.

Hoe ga je ermee om: stel dat er iemand met een dergelijke roddel bij je komt, probeer diegene dan zelfvertrouwen te geven. Doe dit bijvoorbeeld met een charme-offensief: 'Wat goed dat je zo veel doet voor school!' Wees aardig en ga niet mee in het geroddel. Je kunt het roddelen negeren door een ander onderwerp aan te snijden. Vraag bijvoorbeeld hoe het met de roddelaar zélf gaat. Mensen vinden het heerlijk om over zichzelf te praten. Waarschijnlijk leuker dan over een ander te praten.

4. Geroddel op de werkvloer

"Ik hoorde dat de baas van Johan vindt dat-ie zijn werk niet goed doet."

Ook met roddels op de werkvloer gaat het erom dat je een band met elkaar ontwikkelt en je plaats in een groep kunt vinden.

Hoe ga je ermee om: als je laat merken dat je niet wilt roddelen, dan zeg je in feite dat je geen deel wilt uitmaken van de groep. Daarmee kun je jezelf buitenspel zetten.

Komen roddelaars iets te vaak aan je bureau om het laatste nieuws te vertellen? Vertel ze dat je graag met ze wil kletsen, maar dat je met een deadline zit.

Lees ook: 'Hartekreet: ik kan niet stoppen met roddelen'

5. De feestroddel

"Zie je hoe dat stel naar elkaar kijkt? Tssss..."

Stellen evalueren hun eigen relatie door zich met andere stellen te vergelijken,” stelt Geaffrey Greif, professor aan de Universiteit van Maryland. "Dat kan positief uitwerken, maar het kan ook twijfels naar boven brengen."

Hoe ga je ermee om: gebruik roddels om gevoelige onderwerpen in je eigen relatie bespreekbaar te maken. Bijvoorbeeld: "Wat erg dat hij is vreemdgegaan. Wat zou jíj doen als je niet tevreden bent in onze relatie en je komt in de verleiding om met een ander te gaan?”

Bron: Realsimple.com

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden