null Beeld

5 dingen die je nooit aan jezelf moet veranderen

Soms moet je jezelf even een spiegel voorhouden, want in plaats van je te concentreren op wat het beste voor je is, maak je jezelf gek door te focussen op alles wat je niet bent. Niet doen, want er zijn genoeg dingen die bedoeld zijn om  te worden gekoesterd, en niet te veranderen.

Natuurlijk wil je in het leven persoonlijk groeien en heb je ambities, maar soms kan het ook te ver gaan. Dan verandert de zoektocht naar positieve verandering in obsessieve drang naar perfectie. Bedenk dat je soms juist dingen moet aanvaarden en koesteren in plaats van veranderen. Zoals onderstaande:

Persoonlijke smaak

Of het nu muziek, eten of sport is, je moet nooit je persoonlijke smaak veranderen door het te veranderen naar iets dat meer geschikt is, omdat misschien je partner of goede vriendin ervan houdt. Waarom zou je dat doen? Jij bent uniek en ook jouw persoonlijke smaak.

Emoties

Stop nooit je eigen emoties weg. Emoties zijn signalen, ze zijn communicatie, en essentieel onderdeel van de menselijke ervaring. Er is daarom geen enkele reden om ervaringen van pijn, angst en woede te onderdrukken, want ook bij liefde, vreugde en inspiratie doe je dat immers niet.

Het verleden

Het niet kunnen loslaten van fouten is vaak ondermijnend. Allereerst is het een verspilling van tijd, omdat je aan het verleden toch niets meer kunt veranderen. Ten tweede is het gevaarlijk omdat je door te blijven hangen in het verleden vaak de toekomst vergeet. Door juist te kiezen het verleden (en de fouten die je daarin hebt gemaakt) te accepteren, geef je jezelf meer ruimte om er een les uit te trekken en met opgeheven hoofd naar te toekomst te kijken.

Lichaam

Natuurlijk willen we allemaal die perfecte, cellulitisvrije benen, maar probeer jezelf niet gek te maken door wat je bijvoorbeeld ziet in tijdschriften. Niemand kan die ene persoon in het magazine worden. Leer om je lichaam te eren in plaats van jezelf altijd onder een vergrootglas te leggen. Het bespaart je tijd - en soms ook nog geld.

Onvermogen om alles te doen

Je bent geen superheld en kunt de tijd niet rekken. Accepteer dat. Raak daarom niet gefrustreerd of wordt boos op jezelf omdat je bijvoorbeeld niet in staat bent om creatief te zijn of als het niet lukt om in slaap te komen. Wees geduldig en investeer tijd in jezelf.

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden