null Beeld

4x zo krijg je beter inzicht in je financiën

Tijdens een etentje met vrienden heb je het over alles, maar één onderwerp komt meestal niet boven tafel: financiën. Toch vraag je je weleens af waar zíj het toch allemaal van doen... Margriet deed een rondje op de redactie – hoe houden de redactiemedewerkers hun uitgaven binnen de perken?

Margriet samen met Aegon

Bespaar op stookkosten

We nemen langzaamaan afscheid van de zomer en brengen meer tijd binnenshuis door. Nu kun je meteen de kachel op standje loeiwarm zetten, maar juist daarin kun je heel gemakkelijk besparen op (stook)kosten. Margriet-medewerker Sophie vertelt: "Vroeger stond bij ons thuis de verwarming nooit hoger dan 16 °C. ‘Wat een armoede’ denk je wellicht, maar mijn moeder zei altijd: ‘Trek eerst maar een warme trui, sokken en pantoffels aan, en als je het dan nóg koud hebt, praten we verder.’ We leerden daardoor al op jonge leeftijd op een alternatieve manier om te gaan met besparing."

Doe boodschappen met aandacht

Collega Lieke heeft bespaartips voor de boodschappen: "Doe niet dagelijks boodschappen, maar één keer in de week. Op die manier werk je een lijstje af en koop je geen producten die je eigenlijk niet echt nodig hebt. Ga ook nooit met een knorrende maag naar de supermarkt." Meer collega's hebben tips voor in de supermarkt: koop seizoensgroente, bereid een maaltijd met aanbiedingsproducten en eet minder vlees. Leontine: "Vries restjes in en maak er een nieuwe maaltijd mee. Gooi eten nooit weg!"

Houd uitgaven bij

Toen het woord huishoudboekje viel, viel op de redactie ook het kwartje: dus dáárom hield mijn moeder elke week zo stellig haar huishoudboekje in topvorm! Het mag ouderwets klinken, maar het bijhouden van je uitgaven zoals vaste lasten, boodschappen en (on)geplande uitjes, geven je pas écht inzicht in je uitgavenpatroon.

Maak potjes

Letterlijk: maak potjes om je uitgaven in de smiezen te houden. Op de redactie bleken vooral de volgende geldpotjes favoriet: het huishoudpotje, vakantiepotje, leuke-dingen-doen-potje en vastelastenpotje. Collega Loesja: "Dat geeft je aan het einde van de maand goed inzicht in wat je uitgeeft én waarop je kunt besparen."

Wat zegt je uitgavenpatroon over jou als 'geldtype'? Doe de Goed met Geld-test van Aegon en krijg persoonlijke tips!

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden