null Beeld

4 vragen (en antwoorden) over je rechten op social media

We facebooken, instagrammen, whatsappen en twitteren er allemaal lustig op los. Maar wat zijn eigenlijk de regels op social media? 4 vragen (en antwoorden) over je rechten op social media.

1 Blijf je zelf eigenaar van de foto’s die je post?

“Ja, maar je geeft social media wel toestemming om jouw foto’s te gebruiken,” zegt juriste Charlotte Meindersma die gespecialiseerd is in het intellectuele eigendom op onder meer social media. “Anders zouden je foto’s bijvoorbeeld niet kunnen worden gedeeld. Facebook mag deze foto’s ook zelf gebruiken, bijvoorbeeld in campagnes voor henzelf, tenzij je via je privacy-instellingen hebt aangegeven dat wat je plaatst niet verder mag worden verspreid of door anderen gezien. Of Facebook er ook echt iets mee gaat doen, hangt dus mede af van je privacy-instellingen.”

2 Hoe kun je voorkomen dat Facebook je foto’s voor een campagne gebruikt?

“Het is in Nederland nog niet voorgekomen dat Facebook foto’s of teksten van gebruikers heeft ingezet voor andere doeleinden, maar het is altijd slim om niet klakkeloos akkoord te gaan met de voorwaarden. Neem ze goed door, vooral de onderdelen die gaan over auteursrecht, copyright, privacy en aansprakelijkheid. Meestal krijg je een melding als de voorwaarden zijn veranderd. Kijk daar altijd even naar, want alleen op die manier blijf je op de hoogte.”

3 Welke maatregelen kun je nog meer nemen?

“Post geen foto’s of berichtjes waarvan je niet wilt dat andere mensen dan je vrienden het onder ogen krijgen. Een foto is zo gedownload en gedeeld. Zorg er daarom voor dat je privacy-instellingen goed zijn ingesteld, bijvoorbeeld dat alleen directe vrienden je updates kunnen zien en niet vrienden- van-vrienden of nog ruimer.”

4 Mag je een foto van iemand anders op je eigen mediakanaal hergebruiken?

“Je mag content altijd delen door op de deelknoppen te klikken, maar een foto downloaden en ergens anders plaatsen is niet altijd toegestaan. Dat komt omdat er op de foto’s auteursrecht rust. De persoon die de foto heeft gemaakt, is de auteursrechthebbende. Hij of zij kan je verbieden om een foto te verspreiden. Een professioneel fotograaf zou je ook een factuur kunnen sturen als je zijn of haar foto zomaar op Facebook publiceert."

Tekst | Fleur Baxmeier

Foto | Sanoma Media Assets Delivery

Dit is een gedeelte uit het dossier '#SME* *Social Media Etiquette' uit Margriet 2017-20. Lees het hele dossier via Blendle. Ook kun je editie 20 nabestellen via Magazine.nl.

null Beeld

Ook leuk om te bekijken is onderstaand fragment uit De wereld rond met 80-jarigen.

Ook interessant om te lezen

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden