null Beeld

4 onverwachte klachten waarmee je beter naar de fysiotherapeut kunt gaan

Onderzoek wijst uit dat meer dan de helft van de Nederlanders lang doorloopt met fysieke klachten, meestal omdat ze hopen dat het vanzelf overgaat. Terwijl een bezoekje aan de fysiotherapeut in sommige gevallen een goed idee is. Zoals bij deze vier onverwachte klachten.

Volgens onderzoek van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) blijkt dat 57 procent van de bevolking (te) lang doorloopt met klachten. Wist je dat je bij de onderstaande klachten direct terechtkunt bij een fysiotherapeut?

Incontinentie

Problemen met plassen kunnen allerlei oorzaken hebben. Er kan sprake zijn van een onder- of overactiviteit van de bekkenbodemspieren, vergrote prostaat, verzakking of blaasontsteking. Een bekkenfysiotherapeut stelt de juiste diagnose en helpt je bij het omgaan met deze klachten.

Valpreventie bij ouderen

Het aantal 65-plussers dat na een val op de eerste hulp belandt, is in tien jaar met 40 procent gestegen, blijkt uit cijfers van VeiligheidNL. Elke dag overlijden gemiddeld negen 65-plussers aan de gevolgen van een val en elke vijf minuten komt een oudere binnen op de SEH na een valongeval. Senioren die onzeker op hun benen staan, worden door de geriatriefysiotherapeut getraind zodat het risico op vallen kleiner wordt.

Hoofdpijn

Migraine, spanningshoofdpijn en hoofdpijn die wordt veroorzaakt door de nekspieren, kunnen heel goed door de fysiotherapeut behandeld worden. Hij/zij maakt eventueel vastzittende spieren en nekwervels weer los. Een zogenaamde orofaciaal fysiotherapeut is hierin gespecialiseerd.

Psychosomatische klachten

Klachten die geen duidelijke lichamelijke oorzaak hebben zijn wel degelijk klachten. Veel mensen lopen ermee door omdat niemand hun klacht herkent. In dit soort situaties kan de hulp van een psychosomatisch fysiotherapeut een groot verschil maken.

Op het online platform bewegenis.nl lees je meer over wat fysiotherapie kan doen, bijvoorbeeld bij klachten, je houding en beweging. Je leest er ook ervaringsverhalen.

Lees ook

Bekijk ook

Kun je door de krassen nauwelijks je tegenliggers zien? Zo verwijder je die vervelende krassen op je zonnebril.

Artikelen van Margriet.nl gratis ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden