null Beeld

18x leuke weetjes over de Olympische Winterspelen

Vandaag is het zover: de Olympische Winterspelen 2018 gaan van start. Tot en met 25 februari worden in het Zuid-Koreaanse district PyeongChang de Spelen gehouden. Weet je nog niet precies wat er tijdens de Winterspelen gaat gebeuren? Na het lezen van deze achttien (!) weetjes ben je een echte ‘Olympische Spelen-kenner’. 

1. De hoeveelste Winterspelen worden dit?

De 23ste. De eerste werden in 1924 gehouden in Chamonix (Frankrijk), de laatste tot nu toe in 2014 in Sotsji (Rusland). Het evenement vindt om de vier jaar plaats. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de Winterspelen twee keer afgelast. Na die van Albertville (Frankrijk) in 1992 waren er al na twee jaar nieuwe Winterspelen: in 1994 in Lillehammer (Noorwegen). Dit om ze voortaan niet meer in hetzelfde jaar te laten plaatsvinden als de Zomerspelen. Dat was beter voor de portemonnee van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), want grote televisiestations hadden niet voldoende budget om de hoge uitzendrechten van twee grote evenementen per jaar te betalen.

2. Hoe laat en waar wordt de olympische vlam ontstoken?

Op vrijdag 9 februari, 20.00 uur lokale tijd. Dat gebeurt in het vijfhoekige PyeongChang Olympic Stadium, waar ook de sluitingsceremonie op 25 februari plaatsvindt. Opmerkelijk: er vinden hier geen sportevenementen plaats, terwijl de bouw 78 miljoen dollar kostte. Na de Spelen gaat het tegen de vlakte en komt hier een museum en recreatieterrein.

3. Hoe laat moeten we de wekker zetten voor de openingsceremonie?

Niet. Het is in Zuid-Korea acht uur later dan in Nederland, de openingsceremonie begint bij ons dus om 12.00 uur.

4. Wat moeten we weten over PyeongChang?

Het is een district aan de oostkust van Zuid-Korea en niet te verwarren met de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang (speciaal voor de Spelen werd de spelling in Zuid-Korea aangepast). Het was de derde achtereenvolgende keer dat PyeongChang zich kandidaat had gesteld. Er zijn twee locaties: bij havenstad Gangneung vinden de indoorsporten zoals schaatsen plaats, in de bergen in het binnenland de buitensporten zoals skiën en snowboarden. Met nieuw aangelegde sporen en wegen kunnen sporters en toeschouwers binnen een uur bij de gewenste wedstrijd zijn. De Spelen zullen in het teken staan van ‘vrijheid en harmonie’.

5. Hoeveel wintersporten zijn er te zien?

Er zijn zeven hoofdsporten: biatlon, curling, ijshockey, rodelen, schaatsen, skiën en sleesporten. De meeste daarvan kennen verschillende disciplines (in totaal zijn dat er vijftien), zoals het schaatsen (o.a. kunstschaatsen, shorttrack en langebaanschaatsen) en die hebben weer diverse onderdelen (bij het langebaanschaatsen zijn dat er veertien, zoals de ‘500 meter’ heren en dames, etc.).

6. Hoeveel landen nemen deel en hoeveel atleten?

Er doen 91 landen mee en meer dan 6.000 atleten, onder wie 33 Nederlanders. Grappig: voor het eerst heeft een Afrikaans land zich gekwalificeerd voor het bobsleeën. Namens Nigeria, waar de temperatuur zelden onder de vijftien graden komt, zal een team van drie dames deelnemen.

7. Zijn er dit jaar ook nieuwe onderdelen toegevoegd?

Jazeker, zes stuks. Zo is er voor het eerst een gemengde landenwedstrijd in het alpineskiën en een gemengd dubbel in het curling. Bij het schaatsen is de massastart nieuw.

8. Hoeveel gouden medailles zijn er te winnen?

Er zijn 102 evenementen, dus ook net iets meer dan honderd gouden plakken te verdelen.

9. En hoeveel zijn er daarvoor straks voor ons?

Volgens sportdata-bureau Gracenote sleept Nederland straks zes gouden, negen zilveren en vier bronzen medailles in de wacht – die voorspelling is gebaseerd op statistieken en de prestaties van Nederlandse deelnemers per 1 november 2017. Dat is overigens geen record.

10. O nee? Wat waren onze beste Winterspelen tot nu toe?

In Sotsji haalde Nederland maar liefst 24 medailles (acht gouden, zeven zilveren, negen bronzen) en eindigden we op de vijfde plaats op de medaillespiegel. 1998 (Nagano) was ook een goed jaar, toen wonnen we er 11 (5x goud) en eindigden als zesde. In 1972 (Sapporo) werden we zelfs vierde, met 9 medailles (4x goud). In totaal won Nederland sinds het begin van de Olympische Winterspelen 110 medailles, waarvan 105 met schaatsen.

11. Welke Nederlanders hebben in het verleden op de Olympische Winterspelen de meeste medailles gehaald?

Onze koningin van de Winterspelen is Ireen Wüst (31); zij haalde in totaal acht medailles, waaronder vier gouden. Meerdere schaatsers wonnen drie gouden medailles: Sven Kramer, Ard Schenk, Yvonne van Gennip en Marianne Timmer. Schenk (1972) en Van Gennip (1988) wonnen die allemaal op één Winterspelen.

12. Waar kijken we naar uit?

Natuurlijk naar het schaatsen in het Science Olympic Oval Stadium! Het zou geweldig zijn als Wüst na Turijn, Vancouver en Sotsji voor de vierde keer op rij goud wint op een Winterspelen; ze blinkt uit op de 1.000, 1.500 en 3.000 meter. Het zal echter zwaar worden, want de concurrentie is groot. Ze moet rekening houden met haar landgenotes Jorien ter Mors (1.000) en Antoinette de Jong (3.000) en – anders dan de laatste jaren – ook met een aantal buitenlandse vrouwen. Dat laatste is ook wel weer leuk en, zoals kenners zeggen, goed voor de sport.

13. Wat wordt de spannendste wedstrijd?

De 10.000 meter schaatsen bij de mannen wordt een mooie strijd tussen Sven Kramer en Jorrit Bergsma. Kramer won nog nooit olympisch goud op die afstand; in 2010 stevende hij op de titel af, maar maakte een foute baanwissel en werd gediskwalificeerd (de schuld van zijn coach Gerard Kemkers). Zelden hebben we een sporter zo boos gezien.

14. Wie zijn meer grote kanshebbers dit jaar?

Naast de al genoemde Kramer, De Vries, Bergsma, De Jong, Ter Mors en Wüst, maakt Kjeld Nuis grote kans op goud op de 1.000 meter en de 1.500 meter, en Sjinkie Knegt op goud bij het shorttrack (1.500 meter). Ook bij de ploegenachtervolging is Nederland favoriet; daarbij is Kramer eveneens vertegenwoordigd. Irene Schouten kan vlammen bij de massastart. Ook in de gaten houden: Annouk van der Weijden (5.000 meter).

15. Schaatsen, schaatsen… Hebben we dan nooit goud op andere disciplines behaald?

Jazeker: in 2010 in Vancouver zegevierde snowboarder Nicolien Sauerbreij op de parallelslalom. En in 1964 won Sjoukje Dijkstra in Innsbruck goud bij het kunstrijden (al is dat ook weer schaatsen, natuurlijk). Het was de eerste gouden plak voor Nederland ooit op de Olympische Winterspelen.

16. Belangrijkste wedstrijddata schaatsen (met Nederlandse tijd)

10 februari, 12.00 uur: 3.000 meter vrouwen (letten op: De Jong); 11 februari, 8.00 uur: 5.000 meter mannen (Kramer, De Vries); 12 februari, 13.30 uur: 1.500 meter vrouwen (Wüst); 13 februari, 12.00 uur: 1.500 meter mannen (Nuis); 14 februari, 11.00 uur: 1.000 meter vrouwen (Ter Mors); 15 februari, 12.00 uur: 10.000 meter (Kramer, Bergsma); 21 februari, 12.00 uur: finale ploegenachtervolgingen mannen en vrouwen; 23 februari, 11.00 uur: 1.000 meter heren (Nuis); 24 februari, 12.00 uur: massastart mannen en vrouwen (Bergsma, Schouten).

17. Welke Nederlander zullen we het meest op televisie zien?

Oud-schaatser Erben Wennemars! Hij zit naast presentatrice Dione de Graaff van Studio Sport om het schaatsen te analyseren (geflankeerd ook door Rintje Ritsma). De schaatswedstrijden zijn van 8.00 tot 14.00 uur Nederlandse tijd. Het avondprogramma van de NOS begint om 20.30 uur. En daarin zit Wennemars naast presentator Henry Schut.

18. Niet vergeten!

Van 9 tot 18 maart vinden in PyeongChang ook de Paralympische Winterspelen plaats. Hieraan nemen 690 atleten uit vijftig landen deel in vijf sporten, onder wie tien Nederlanders. Bibian Mentel, die vorig jaar voor de negende keer kanker overwon, gaat er proberen haar titel bij het snowboarden te prolongeren.

Tekst | Bram de Graaf

Beeld | ANP

Lees ook

Bekijk ook

Beauty by Carmen: mooi meegenomen, dit advies. Welke kwast gebruik je precies waarvoor? Carmen legt het haarfijn uit.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden