null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

118: déze belangrijke functie krijgt dit telefoonnummer binnenkort misschien

Na de commotie rondom 113, de zelfmoordpreventielijn, is er nu ook aandacht voor 118. Een telefoonnummer dat weliswaar nog niet bestaat, maar er wel komt. 

Tenminste, als het aan het Centrum Seksueel Geweld en Radboudumc ligt.

Ben je verkracht? Bel 118

Als je nu belt naar 118, gebeurt er niks: het nummer bestaat namelijk niet. Maar volgens het Centrum Seksueel Geweld, zou het een prima nationale sneltoets zijn voor slachtoffers van aanranding en seksueel misbruik, met de boodschap: 'Ben je verkracht? Bel 118'. Het gratis telefoonnummer van het centrum, dat de slachtoffers anoniem helpt, is nu 0800-0188. Maar 118, is natuurlijk nog laagdrempeliger.

Niet langer vermijden

En dat laagdrempelige is nodig, legt Iva Bicanic uit aan de Volkskrant. Slachtoffers van seksueel misbruik vermijden de confrontatie met wat hen aangedaan is, namelijk vaak. "Ze ‘slalommen’ door het leven, dat hebben ze zichzelf al als kind aangeleerd. Ik ken uit mijn werk slachtoffers die hun telefoon niet meer opnemen, geen nieuws volgen. Er zijn zelfs slachtoffers die de deur nauwelijks meer uitkomen. Dit is iets wat vaak onzichtbaar blijft."

Team van artsen en psychologen

De hulplijn 0800-0188 is, net als de zelfmoordpreventielijn, 24 uur per dag bereikbaar. Maar je kunt ook met de hulpverleners chatten. Bij het Centrum Seksueel Geweld werkt een team van artsen, verpleegkundigen, psychologen, politie én andere hulpverleners samen, om slachtoffers de juiste zorg te geven. Of zij binnenkort ook via 118 te bereiken zullen zijn zal, net als over 113, in de Tweede Kamer besloten moeten worden.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Centrum Seksueel Geweld, de Volkskrant

Beeld | iStock

Faye HeijnisGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden