null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

10 tips om bedwantsen te voorkomen en bestrijden

Nu we weer meer reizen, vieren bedwantsen feest. Hotels en airbnb's, hoe luxe ook, hebben steeds vaker last van bedwantsen. Via koffers en kleding verplaatsen die luizen zich van de ene naar de andere ruimte én, als je niet oppast, naar jouw slaapkamer! We vertellen je hoe je bedwantsen kunt bestrijden, maar vooral ook voorkomen.

Want voorkomen is ook in dit geval echt beter dan genezen.

Ik ga op vakantie en ik neem mee terug...

De opmars van de bedwantsen ofwel bedluizen is een wereldwijd probleem en een gevolg van het feit dat mensen steeds meer reizen. Daardoor kunnen de parasieten lekker regelmatig mensenbloed zuigen en zich vaker via koffers en kleding verplaatsen. Ook naar jouw huis en slaapkamer! En als ze daar eenmaal je matras hebben gevonden, kom je niet zo gemakkelijk meer van ze af. Zo kunnen de piepkleine beestjes zich heel goed op onverwachte plekken verstoppen, zoals achter plinten, het behang, in je fotolijstjes en tussen je kleding in de kast. En overdag zie je ze niet, want ze zijn alleen 's nachts actief.

Tips om bedwantsen te voorkomen en bestrijden

Dat bloedzuiger klinkt eng. Maar bedwantsen zijn ongevaarlijk, ze kunnen geen ziektes verspreiden. Toch kunnen ze wel rode, jeukende plekjes op je huid veroorzaken. En het is natuurlijk een hartstikke vies idee, van die bloedzuigende beestjes in je bed! Gelukkig zijn er verschillende manieren om te voorkomen dat je de bedwantsen meeneemt naar jouw slaapkamer. Deze bijvoorbeeld:

1. Lees recensies van je bestemming

Een goede voorbereiding is het halve werk. Het is altijd slim om eerst de recensies van een hotel, bungalow of airbnb te lezen voordat je boekt. Lees je iets over bedwantsen? Dan weet je dat je daar beter niet naartoe kunt gaan.

2. Zet je koffer ver bij het bed vandaan

Zet, als je de slaapkamer van je vakantieadres voor het eerst binnenkomt, je koffer nóóit op of direct naast het bed, maar zet 'm zolang in de badkamer op de tegels. Zo voorkom je dat er eventuele bedwantsen in je koffer kruipen.

3. Controleer het bed

Controleer vervolgens eerst het bed van je vakantieaccommodatie. Check op kleine donkerbruine of rode vlekjes in het matras of op het beddengoed. Volgens het RIVM kun je een plaag herkennen aan een donkere of zwarte verkleuring van de zoom van het matras, veroorzaakt door uitwerpselen en velletjes, die de insecten afwerpen als ze groter worden.

4. Gebruik je neus

Bedwantsen geven een aparte geur af die je kunt typeren als zoete amandel of koriander. Volgens het RIVM vinden sommige mensen de bedwantsen ruiken naar vieze was.

5. Leef zo veel mogelijk uit je koffer

Is er na stap 2 en 3 uitgevoerd te hebben geen aantoonbaar bewijs dat er bedwantsen zijn? Laat dan alsnog zo veel mogelijk in je koffer liggen, als het even kan. Zo geef je de bedwants geen kans. Want de luis verstopt zich ook graag in kleding en kledingkasten.

6. Boek een ander hotel

Blijken er toch echt bedwantsen in jouw kamer te zitten? Dan heb je natuurlijk alle recht op een andere kamer. Maar als er bedwantsen in één kamer van een hotel zitten, dan is de kans groot dat die ook in andere ruimten zijn groot. Je kunt nog het best een ander hotel boeken (wel eerst even goed recensies lezen!), maar dat is natuurlijk een flinke financiële tegenvaller. Overleg met het hotel over een passende oplossing. Contact eventueel ook je reisverzekering, of je recht hebt op vergoeding. Zorg dat je foto's als bewijs van de bedwantsen hebt.

7. Pak je spullen in in vuilniszakken

Ga je terug naar huis? Stop dan, zeker bij aantoonbare bedwantsen maar eventueel ook uit voorzorg, al je kleren in afgesloten vuilniszakken in je koffer.

8. Direct wassen en/of in de vriezer stoppen

Heb je het vermoeden dat je het insect hebt meegenomen van je vakantieadres? Pak je koffer buiten uit, was al je kleren direct op minimaal zestig graden en stop ze bij voorkeur daarna ook nog in de droger. Andere spullen, zoals boeken en souvenirs, kun je een week in de vriezer leggen. Dat doodt de bedwantsen en hun eitjes ook. Kleren die echt niet gewassen kunnen worden, kun je dus ook een week in de vriezer stoppen.

Lees ook:

Deze kleuren beddengoed kun je beter vermijden als je geen bedwantsen wilt

9. Maak je koffers en tassen schoon

Randen en naden van koffers en tassen kun je het best even goed schrobben met heet water, of gebruik een stoomreiniger. Kleinere tassen kunnen ook een weekje in de vriezer.

10. Bedwants gespot? Schakel hulp in

Onverhoopt toch een bedwants gespot in de slaapkamer? Schakel een professioneel dierplaagbestrijdingsbedrijf in. Dit is de duurste, maar beste methode, adviseert het RIVM. Ga niet zelf met bestrijdingsmiddelen aan de slag. De bedwants kan ongevoelig zijn of worden voor die middelen. En dan is al die moeite voor niets.

Bron | AD, RIVM

Beeld | Getty

null Beeld

Margriet 37 ligt nu in de winkel! Met in dit nummer onder andere: de tussengarderobe voor de nazomer, de favoriete guilty pleasures van lezeressen, de leukste adresjes in Lissabon, Judith (51) wordt langzaam blind en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden