Margriet logo
Zoveel ga jij volgend jaar meer betalen voor je zorgverzekering Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zoveel ga jij volgend jaar meer betalen voor je zorgverzekering

Nu we steeds meer richting het einde van het jaar gaan, rijst de vraag: ga je overstappen van zorgverzekering of niet? Inmiddels zijn alle zorgverzekeringspremies voor 2022 bekend en bijkt dat we gemiddeld meer gaan betalen voor onze zorgverzekering. Uit de cijfers van vergelijkingssite Independer blijken er forse prijsverschillen te zitten tussen premies. Ook de premiestijgingen lopen flink uiteen. Tijd om je huidige zorgverzekering nog eens goed te controleren.

Wil je volgend jaar extra besparen op je zorgpremie? Daarvoor deelt Independer nog een paar handige tips.

Meer betalen voor je zorgverzekering

Uit de cijfers van Independer blijkt dat de premie voor een zorgverzekering in 2022 gemiddeld met 47,55 euro stijgt. Daar zitten een paar grotere uitschieters tussen. De Ditzo Combinatiepolis gaat hierbij aan kop met een premiestijging van 162,60 euro op jaarbasis. Verder is de restitutiepolis van a.s.r. met 152,90 euro per maand de duurste verzekering. Maar gelukkig zijn er ook een paar zorgverkeringspremies die aankomend jaar dalen. Daarbij is de Zorg en Zekerheid ZorgGemakPolis met ruim 50 euro het meest gedaald. De natura (budget) polis van ZieZo van Zilveren Kruis blijkt met 108,25 euro per maand als goedkoopste zorgverzekering uit de bus te komen. Let wel op: bij een nature (budget) polis kun je maar bij een beperkt aantal zorgverleners terecht.

Ga voor een minder bekend merk

Er zijn in Nederland vier grote zorgverzekeraars die hun zorgverzekeringen onder verschillende merken aanbieden. Tussen de bekende en minder bekende merken zit een duidelijk prijsverschil. Independer zorgexpert Bas Knopperts legt uit dat dit kan komen doordat bij een minder bekend merk het klantcontact bijvoorbeeld alleen online plaatsvindt. De premie van een minder bekend merk kan op jaarbasis veel goedkoper zijn, waardoor je tot wel 483 euro kunt besparen.

Lees ook: Waarom je zorgverzekering in 2022 nóg duurder wordt dan verwacht

Tips om te besparen op je zorgpremie

Aankomend jaar gaat de premie dus gemiddeld omhoog, waardoor de kans groot is dat je meer gaat betalen voor je zorgverzekering. Wil je toch zoveel mogelijk besparen? Dan heeft Independer de volgende tips:

  • Kijk verder dan je collectieve basisverzekering

Bijna twee derde van de Nederlanders is collectief verzekerd, bijvoorbeeld via de werkgever. Hierbij krijg je maximaal 5 procent collectievekorting op je basisverzekering. Dat klinkt misschien voordelig, maar die korting wordt door verzekeraars vaak alleen op hun duurdere basisverzekeringen gegeven. De kans is dus groot dat een andere zorgverzekering met dezelfde dekking toch goedkoper is. Bijvoorbeeld die van een minder bekend merk.

  • Neem je aanvullende verzekering onder de loep

Kijk ook eens met een scherp oog naar je aanvullende verzekering(en). Heb jij bijvoorbeeld een tandartsverzekering, maar ga je alleen jaarlijks voor controle langs? Dan is de kans aanwezig dat je meer geld kwijt bent aan de premie dan wanneer je zelf voor de controle betaalt. Ben je toch bang dat je straks een dure behandeling moet ondergaan? Dan tipt Independer om maandelijks het premiebedrag op je spaarrekening te zetten. Zo heb je toch het geld achter de hand bij een noodgeval.

  • Betaal je premie in één keer voor het hele jaar

Als je financieel de mogelijkheid hebt om je premie in één keer voor het hele jaar te betalen, doe dit dan. Hierdoor krijg je korting. Hoewel het vaak maar om een paar tientjes verschil gaat, bespaar je hier toch weer geld mee.

Benieuwd wat voor jou de beste premie is? Hieronder vind je een actueel overzicht:

Bron | Independer
Beeld | Getty Images

Maryse De BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden