Margriet logo
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zó veel vrouwen in Nederland krijgen jaarlijks borstimplantaten

Zowel vloeibare als vaste siliconen borstimplantaten blijken onveilig. Als ze gaan lekken komen deeltjes van de siliconen in het lichaam terecht, wat ernstige gezondheidsproblemen kan opleveren. Moet er een verbod komen op siliconen borstimplantaten, om vrouwen te beschermen?

Dat vroegen we op onze Facebookpagina.

Schadelijkheid van borstimplantaten

De HAN University of Applied Science deed een onderzoek onder 400 vrouwen met vaste of vloeibare siliconen borst­implantaten. Bij 87% werden deeltjes van het implantaat op andere plekken in het lichaam teruggevonden. Dat is enorm veel dus als je bedenkt hoeveel vrouwen borstimplantaten hebben. Jaarlijks krijgen zo’n 11.000 Nederlandse vrouwen een borstimplantaat. Het overgrote deel doet dit uit cosmetische overwegingen. In 2019 ging het om 8.000 vrouwen én 3.600 patiënten die een borst­reconstructie ondergingen.

Een van de onderzoekers, Henry Dijkman, vertelde in Radar dat het niet uitmaakt welke soort implantaten er worden gebruikt: “Uit eerder onderzoek bleek al hoe slecht vloeibare siliconen zijn, en wat het causale verband is met klachten. Wij laten nu zien: met de nieuwe is het net zo. Hoogstens treden de klachten bij de nieuwe producten later op.”

Lees ook:

Nieuw onderzoek: ‘Vaste borstimplantaten net zo onveilig als vloeibare’

'Elke tien jaar vervangen'

Maar volgens Plastisch chirurg Ali Pirayesh valt het allemaal wel mee. Ze vertelt erover in EditieNL: “Wij zien niet een zodanig grote hoeveelheid vrouwen die hier klachten van hebben. Je moet ze om de tien jaar vervangen. En als je er psychisch zo veel last van hebt, wil je dat risico wel nemen.” Explantatie wordt op dit moment alleen vergoed door de zorgverzekeraars bij aantoonbare medische noodzaak.

Dit vinden jullie:

Wij vroegen Margriet-lezeressen op onze Facebookpagina: 'Vind je dat alle borstimplantaten verboden moeten worden tot de veiligheid is bewezen?' Een greep uit de reacties:

“Ik heb twee keer borst-kanker gehad, waarvan de laatste keer niet besparend. Het alternatief voor implantaten is een siliconen prothese om in een (speciale) bh te doen. Beter dan weer een hoop ellende", zegt Lezeres Sandra van Abeelen. Ook Claire Mylène Slingerland is geen liefhebber van implantaten: “Met wat er nu bekend is over de gevaren zouden ziekenhuizen hier wat mij betreft al niet aan mee moeten willen doen.” "Ik ben voor een verbod", zegt Toos van Esch. "De vrouwen worden heel ziek als die borstimplantaten gaan lekken.”

Toch zijn er ook lezeressen die er geen probleem mee hebben. “Het is heel makkelijk oordelen als je er niets mee te maken hebt. Laat iedereen in z’n waarde en zelf beslissen", zegt Marian van Woensel. “De alternatieven voor een borstreconstructie, bijvoorbeeld bij borstkanker, zijn niet voor iedereen geschikt en ook daar zitten weer nadelen aan. Ik heb zelf een reconstructie gehad. Daar ben ik nog elke dag blij mee", zegt Désirée Hairwassers. Ook Yvette van Rijt is tegen een verbod: “En al die mensen die een borst missen of misschien wel twee? Niet iedereen komt in aanmerking voor een operatie met eigen buikvet.”

Bron | Journal of the American Medical Association, Radar.nl, Het Parool, Borstkankervereniging Nederland.

Beeld | Getty Images

Lisa MancheGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden