Margriet logo
Zó veel dagen drinken Nederlanders alcohol per jaar Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zó veel dagen drinken Nederlanders alcohol per jaar

Hoe veel keer per week drink jij een glaasje wijn, glas bier of een borrel? Uit een nieuwe studie blijkt dat dat gemiddeld meer dan twee dagen per week is! Dat lazen we in de Global Drug Survey Report, een onderzoek dat jaarlijks uitgebracht wordt. Hierin staat hoeveel dagen er gedronken wordt in alle verschillende landen. En wat blijkt: wij Nederlanders proosten na de Fransen en Nieuw-Zeelanders het vaakst.

Dít is hoe vaak Nederlanders alcohol drinken per jaar.

112 dagen per jaar

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: wij Nederlanders drinken gemiddeld 112 dagen per jaar. Dat betekent dat we ongeveer twee dagen per week één of meer glazen voor onszelf inschenken. Alleen de Fransen en de Nieuw-Zeelanders schenken nog wat vaker in volgens deze studie: de Fransen 132 dagen per jaar en de Nieuw-Zeelanders drinken 120 dagen per jaar.

Te diep in het glaasje gekeken

Er is wel een verschil tussen mannen en vrouwen. In Nederland zijn de mannen namelijk de grotere drinkers: zij drinken jaarlijks 121 dagen. Vrouwen drinken ongeveer 102 dagen per jaar, een stuk minder dus.

Al deze dagen, zijn natuurlijk niet helemaal gevuld met drank en Nederlanders zijn dus niet allemaal 112 dagen per jaar dronken dronken – gelukkig maar! Volgens onderzoekers betekent dronken zijn dat je moeite hebt om je balans te houden, lastiger kunt praten, minder goed kunt focussen en je anders gedraagt dan andere mensen. Van de 112 dagen waarop we gemiddeld drinken, zijn Nederlanders zo’n 15,7 dagen per jaar ook écht dronken. Ook hier verschillen mannen en vrouwen van elkaar. Mannen zijn 18,7 dagen per jaar dronken en vrouwen 12,3 dagen.

Lees ook:
Dit zijn de lichamelijke én mentale gevolgen van dagelijks alcohol drinken

Spijt van alcohol drinken

Maar hoewel 15,7 klinkt als een grote hoeveelheid, nemen de Australiërs het er nóg meer van. Zij zijn ruim 26,7 dagen per jaar dronken en de Denen en de Finnen komen daarna met 23,8 dagen dronkenschap. Bij dronkenschap komt ook spijt kijken. 24,3 procent van de tijd hebben Nederlanders spijt wanneer ze te diep in het glaasje hebben gekeken.

De voordelen van dry january

Het zijn bij elkaar toch wel flinke cijfers. Zit jij eraan te denken om volgende maand mee te doen aan dry january? Een maand zonder alcohol is al erg goed voor je lichaam, maar ook voor je portemonnee. Zo versterk je je imuunsysteem, groeit je lever terug, slaap je beter, val je af en krijg je een betere huid. Wil je weten hoe dat zit? Lees dan dit artikel.

Bron | RTL Nieuws, Global Drug Survey Report
Beeld | Getty Images

Lisa MancheGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden