Margriet logo
null Beeld

Zó lang duurt het (waarschijnlijk) nog tot er een vaccin is tegen het coronavirus

Er wordt hard gewerkt aan een vaccin dat ons kan beschermen tegen het coronavirus, maar helaas duurt het nog wel even tot 't klaar is. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zal die prik namelijk pas over zo’n anderhalf jaar klaar zijn.

Tot die tijd moeten we er volgens de organisatie alles aan doen om verspreiding te beperken, en het zien als “publieke vijand nummer 1”. De ziekte die door het coronavirus veroorzaakt wordt, heeft een nieuwe naam gekregen: Covid-19.

Quarantaine

Op dit moment is er dus nog geen manier om het virus te stoppen van verspreiding, behalve quarantaine. Mensen die uit gebieden komen waar het coronavirus heerst, worden in een aparte ruimte opgesloten. Pas na zo’n twee weken, als ze officieel weer ‘schoon’ zijn, mogen ze daar weer uit.

Medicijnen

Als mensen nu ziek zijn door besmetting met het coronavirus worden ze behandeld met al bestaande antivirale middelen. Voorbeelden daarvan zijn het hiv-medicijn Kaletra en Remdesivir, een middel tegen Ebola. Deze worden nu getest bij zieke patiënten in China en de Verenigde Staten, maar het is nog onbekend of ze het virus echt stoppen. Het doel van het nieuwe vaccin is om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Lees ook: Coronavirus: dit is wat je nu moet weten over de ziekte

Covid-19

De WHO maakte gisteren ook bekend dat de ziekte de naam Covid-19 krijgt. Het coronavirus bestaat dus nog steeds, maar de longontstekingachtige ziekte die het virus veroorzaakt heet nu Covid-19. De eerste twee letters, ‘co’ staan voor Corona, ‘vi’ staat voor virus en de ‘d’ voor disease, het Engelse woord voor ziekte. De '19’ staat voor het jaar 2019, waarin de ziekte uitgebroken is. Deze naam is gekozen omdat het makkelijk uit te spreken is, en niet verwijst naar een locatie, groep mensen of een dier.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Twitter, WHO, NOS

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden