Margriet logo
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Zó kun jij je steentje bijdragen aan een plasticvrije oceaan

Jaarlijks wordt er zo’n acht miljoen ton aan plastic in de zee gedumpt. Dit is niet alleen bedreigend en dodelijk voor het onderwaterleven, maar ook voor onze gezondheid. Om deze reden is World Oceans Day in het leven geroepen; daarom staat vandaag in het teken van het beschermen van onze oceanen en het ondernemen van actie. En vooral: hoe je zelf in actie kunt komen.

Het behoud van de oceanen is van levensbelang. Wist je bijvoorbeeld dat 70-80% van onze zuurstof afkomstig is van algen en fytoplankton uit de oceaan? Helaas brengt klimaatverandering en plastic vervuiling onze oceanen in gevaar. Dat dit ernstige gevolgen kan hebben, laat deze animatievideo pijnlijk duidelijk zien:

Zó kun je zelf minderen met plastic

Wil jij ook graag je steentje bijdragen aan een schonere oceaan? Dat kan! Hier een aantal praktische tips om minder plastic te gebruiken:

  • Gebruik voortaan een linnen tas tijdens het boodschappen doen i.p.v. plastic tasjes
  • Koop producten die je meerdere keren kunt gebruiken (zoals een herbruikbare waterfles, een lunchtrommel of afwasbare (boterham)zakjes)
  • Zorg ervoor dat je altijd je afval scheidt (lees hier wat waar hoort) en check vooral ook even welke soorten plastic níet met het plastic afval weggegooid mogen worden
  • Koop verzorgingsproducten zonder micro plastics (let bijv. op deze stoffen: polyethyleen (PE), maar ook polypropyleen (PP), polyethyleen tereftalaat (PET), polymethyl methacrylaat (PMMA) en nylon)
  • Bak zelf je brood en koekjes. Hiermee bespaar je veel plastic afval én het is ook nog eens leuk om te doen. Schaf je meel en bloem in grote papieren zakken aan en ga lekker zelf aan de slag
  • Ga vaker naar de markt in plaats van de supermarkt
  • Koop je vis en vlees plasticvrij bij de visboer en slager
  • Haal je koffie to go met je eigen herbruikbare beker. Sommige bedrijven geven je dan zelfs korting, zoals bijvoorbeeld Starbucks en de NS Kiosk!

World Oceans Day

Je kunt vandaag op Worlds Oceans Day al bovenstaande tips toepassen, maar wil je het nog groter vieren? Dan kun je ook nog komende zondag, 10 juni, bij Sea First in Maaspoort Sports & Events in ‘s-Hertogenbosch langsgaan. Op deze dag kun je kennismaken met inspirerende mensen die bezig zijn met oplossingen rondom het probleem van klimaatverandering, oceaanvervuiling en veel meer. Klik hier voor meer informatie over het evenement.

Bron | worldoceansday.org

Foto | iStock

Ook interessant om te lezen:

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Erandi GodinezGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden