Ziekenhuizen worstelen met corona-ontkenners: ‘Zelfs als je ze omkeert op hun buik voor de beademing, blijven ze ontkennen’
Het coronavirus zet ziekenhuizen flink onder druk. Laat staan als (naasten van) patiënten ontkennen dat ze corona hebben, soms zelfs met verbaal geweld. Het blijkt veel te gebeuren, tot grote frustratie van ziekenhuismedewerkers.
"In de eerste en tweede golf waren er ook wel corona-ontkenners, maar de situatie is nu wranger."
Corona-ontkenners
Naast anti-vaxxers, zijn er ook corona-ontkenners: mensen die zich niet alleen niet willen laten vaccineren, maar er ook van overtuigd zijn dat het hele coronavirus niet bestaat. Ook al belanden ze met corona in het ziekenhuis: ze willen zich niet laten testen. En dat zorgt voor heel ongemakkelijke en frustrerende situaties tussen patiënten en medisch personeel, laat de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) weten aan het AD.
Lees ook:
De belangrijkste redenen waarom steeds meer vaccinweigeraars nu tóch de prik willen
Corona ontkennen tot en met de ic
Het zijn niet alleen patiënten zelf, maar vaak ook hun naasten die het coronavirus ontkennen. "Van naasten van patiënten die met ernstige coronaverschijnselen in het ziekenhuis moeten worden opgenomen, krijgen wij soms te horen: 'Zeg maar wat hij echt heeft, want corona bestaat niet'", vertelt Tanja Hak, hoofd van de intensive care van Ziekenhuisgroep Twente (ZGT). Er wordt soms zelfs gescholden, zegt ze. En die overtuiging gaat ver, tot en met de ic aan toe. "Zelfs als je mensen omkeert op hun buik voor de beademing, blijven zij corona ontkennen." Hak omschrijft hoe de corona-ontkenners bijvoorbeeld zeggen dat 'de regering ons allemaal in de macht heeft'.
'Het voelt nu zwaarder, omdat de zorg voorkomen hadden kunnen worden'
Natuurlijk helpen ziekenhuismedewerkers elke patiënt, dus ook niet gevaccineerden. Bovendien kampten ze in de eerste en tweede golf ook al met corona-ontkenners, "maar de situatie is nu wranger", legt Hak uit. "Je had je nu kunnen laten vaccineren en daarmee mogelijk kunnen voorkomen dat je zo ziek was geworden. (...) Het voelt nu zwaarder, omdat de zorg wellicht voorkomen had kunnen worden."
Aangepaste bezoekuren
Als corona-ontkenners een te groot gevaar vormen voor andere patiënten, mag er in principe geen bezoek komen. Bijvoorbeeld als zij zich niet willen laten testen. Maar sommige ziekenhuizen hanteren voor hen andere bezoektijden. "Er zit nu een half uur tussen het gewone bezoekuur en het bezoek aan de coronapatiënten op de ic-afdeling", vertelt Hak. "Het is dus niet zo dat het ene bezoek meer of minder mag komen, maar door de stromen te scheiden, proberen we het veilig te maken voor iedereen."
Ook al geloof je het niet, hou je toch aan de maatregelen
Het ic-hoofd hoopt vooral op respect voor de maatregelen, ook onder corona-ontkenners. "Als je er niet in gelooft, neem dan de consequenties en houd je aan de geldende maatregelen. Respecteer dat mensen heel hard aan het werk zijn om goed te zorgen voor andere mensen. Ga respectvol met elkaar om." Zeker gezien het feit dat ziekenhuizen nog altijd kampen met te weinig personeel.
Bron | AD
Beeld | Getty
Nieuw op Margriet.nl: 'Mijn verhaal' de podcast. In deze indrukwekkende tiendelige podcastserie gaan we in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Gesprekken over verlies, bijzondere liefdes en eindelijk jezelf kunnen zijn. Beluister vanaf 19 mei iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.