Margriet logo
null Beeld

‘Zie je niks aan me?’ en vijf andere vragen die je een man nooit moet stellen

Communicatie is de sleutel van een goede relatie. En juist op dat gebied gaat het vaak fout. Zes typische ‘vrouwenvragen’ die je volgens de psychologie beter niet kunt stellen.

1. ‘Waar denk je aan?’

Ben je een vrouw bij wie deze woorden werkelijk nog nooit over de lippen zijn gekomen? Wat een ongelooflijke prestatie! Want, laten we eerlijk zijn: een man vráágt soms toch gewoon om deze vraag? Als hij zomaar ineens een tijd glazig in de verte loert of uit het raam staart? Met de ogen half geloken, peinzend, contemplatief. Vanwege… ja, wat eigenlijk? Zorgen op het werk? De kinderen? De toekomst, aanstaande trouwdag? Of is het misschien toch dat leuke meisje van kantoor? Voor je het weet is het alweer te laat: de vraag is je ontglipt. “En laat me raden. Het antwoord is 99 procent van alle keren een zucht en: ‘Niets’.” Aan het woord is Jeffrey Wijnberg: psycholoog, psychotherapeut, schrijver en grondlegger van de provocatieve therapie in Nederland. Hij houdt mensen graag een spiegel voor door ze uit te dagen, bij voorkeur met humor, om zo sneller tot de kern en dus een oplossing te komen. Dat komt, zegt hij, doordat mannen vaak ook écht nergens aan denken. Dat maakt de vraag ook meteen zo irritant. “De gemiddelde man is uitstekend in staat om in de verte te staren zonder dat daar enig overpeinzen bij komt kijken. In tegenstelling tot vrouwen, die vrijwel altijd ergens aan denken. Misschien zijn vrouwen onbewust wel jaloers op die rust, of ze geloven het gewoon niet.” Dat mannen- en vrouwenhersenen anders werken, blijkt ook uit onderzoek. In 2013 onderzochten Amerikaanse neurologen duizend hersenscans van mannen en vrouwen. Daar kwam onder meer uit dat vrouwen een beter (verbaal) geheugen hebben, en ze daarnaast meer geneigd zijn die gedachten emotioneel te benaderen, met meer focus op details. Mannen minder: die focussen zich meer op praktische zaken en laten gedachten sneller los. Stof tot nadenken, kortom, voor je de gedachtenpolitie weer eens op hem los wilt laten.

2. ‘Waarom dóét je moeder altijd zo?’

Natuurlijk, je kunt het geluk hebben dat er ook met je schoonfamilie een kosmische klik is. Helaas ligt het in de meeste gevallen anders: schoonmoeders en -vaders staan garant voor veel conflicten en irritaties. Bij drie op de vier koppels om precies te zijn, aldus onderzoek van psycholoog Teri Apter bij de universiteit van Cambridge. Woorden die steeds terugkwamen om de onderlinge verhoudingen te beschrijven waren ‘afschuwelijk’, ‘misselijkmakend’, ‘woedend’ en ‘totaal uitputtend’. Saillant detail: het ging in zestig procent van de gevallen over de relatie tussen schoondochter en -moeder; slechts vijftien procent van de mannen heeft überhaupt zelf problemen met zijn schoonfamilie. Kortom: het lijkt er echt op dat deze wijdverbreide intolerantie een vrouwelijk gebrek is. En tóch, hoe verleidelijk soms ook: een vraag stellen als deze is een erg slecht idee. “Ten eerste is dit een beruchte ‘waarom-vraag’,” zegt Jeffrey Wijnberg. “Net als: waarom ben je te laat? Het is een vraag die eigenlijk geen vraag is. En waarin zo’n negatieve lading zit dat er geen goed antwoord mogelijk is. Zeg gewoon wat je bedoelt en wat je op zo’n moment echt wilt weten. Ten tweede: een man heeft meestal een beschermende neiging naar het nest waar hij uit komt. Als je dat belachelijk maakt, zoek je zijn grenzen op. Dat is andersom ook zo. Wat trouwens wel weer geestig is: als een man zelf een keer klaagt over zijn familie, neemt de vrouw meestal ineens een omgekeerde positie in. Dan gaat ze relativeren, sussen en ontkennen. De meeste stellen houden elkaar dan automatisch in balans.”

3. ‘Die hobby kun je toch gewoon opgeven?’

Ach, de man en zijn hobby. Boekenplanken kunnen we erover vol schrijven, en anders heeft Help, mijn man heeft een hobby-presentator John Williams nog wel wat leuke anekdotes. Maar dat wil nog niet zeggen dat het altijd léuk is, zo’n man met een ongeremde passie voor motoren/voetbal/karpers/klussen. Vooral als het er soms bijna op lijkt dat zijn liefde voor jou er bleekjes bij af steekt. Jeffrey Wijnberg: “Het is eigenlijk een soort ontrouw, alleen komt er geen andere vrouw bij kijken. Maar de liefde kan net zo oprecht zijn: legaal vreemdgaan, maar dan met een motorfiets of een hengel.” Waar hij meer tijd in steekt dan in zijn vrouw, als ze pech heeft. Toch is het volgens Jeffrey zaak ’s mans hobby proberen te accepteren. “Tenzij het echt te ver gaat. Er moet wel samen naar een balans worden gezocht. Maar zijn hobby openlijk afkeuren of hem vragen die op te geven is een erg slecht idee. ‘Ja zeg, mág ik misschien iets leuk vinden?’ krijg je dan te horen. En daar heeft hij natuurlijk gewoon gelijk in.”

4. Je kunt toch ook eens interesse tonen voor míjn hobby?

Net zoals hij niet van jou kan vragen elke zondag een Excelsior-sjaal om te hangen en het nog leuk vinden staan ook, kun je dat andersom ook niet van hem. Nee, dingen apart van elkaar doen en elkaar dat gunnen, zorgt juist voor een betere band, aldus de Amerikaanse bestsellerauteur en relatietherapeute dr. Tina Tessina. “Geef hem de kans je afwezigheid af en toe te voelen,” zegt ze. “Je krijgt er een hoffelijker man voor terug die je meer waardeert, en jij hem ook. Mits je natuurlijk ook dingen samen blijft doen, en dus ook samen leuke herinneringen blijft creëren. Zo houd je het fijn: samen én apart.”

5. Hoe zie ik eruit in deze jurk?

Geen vrouw in de geschiedenis van de mensheid die deze vraag níét heeft gesteld. Cleopatra aan Caesar, Beatrix aan Claus, Bonnie aan Clyde. Gewoon willen weten hoe iets staat. Waarom is dat nou zo’n slechte vraag? “Omdat het een strikvraag is,” zegt Jeffrey Wijnberg. “Elk antwoord dat de man geeft, is namelijk fout. En dat weet hij. Het is een strikvraag. Als de vrouw namelijk zelf ook zou vinden dat deze jurk haar geweldig stond, zou ze de vraag niet stellen. Zegt hij: ‘Prachtig hoor,’ dan zegt zij: ‘Ik hoor het al aan hoe je het zegt!’ Zegt hij: ‘Nou, niet zo’, dan zegt zij: ‘Je hebt er ook echt geen verstand van!’ Mannen raken erg in verwarring van dit soort vragen, omdat ze direct klinken, maar heel indirect zijn. Wat wil ze nou echt weten? Mag je de waarheid zeggen? Moet je een compliment geven? Of allebei? Doe het ze niet aan, zou ik zeggen. Of zeg heel duidelijk wat je écht van zijn antwoord verwacht.”

6. ‘Zie je niets aan me?’

Het blijft een wonderlijk schepsel, zo’n man. Heb je de hele kamer opgeruimd, kastje verplaatst, gordijnen gewassen, nieuwe lamp opgehangen, nieuwe kleding aan, je haren geknipt, zegt hij bij binnenkomst: ‘Hallo schat, hoe was je dag?’ Goed, dit is een beetje gechargeerd. Maar feit is dat mannen dingen soms écht niet zien. Hoe kan dat toch? Ook hier spelen de hersenen weer een rol. De vrouwelijke focus ligt op details, terwijl mannenhersenen meer het grote geheel zien. Een populairwetenschappelijke verklaring is dat vrouwen in de oertijd al meer gericht waren op zorg voor hun eigen omgeving en de veiligheid daarvan, terwijl mannen meer buitenshuis waren om te jagen. Daarnaast bestaat er ook nog zoiets als het ‘collectief geheugen binnen een relatie.’ Ofwel: wat jij onthoudt, hoeft de man niet te onthouden. Jeffrey Wijnberg: “Weleens met een man in de auto gezeten die zegt: ‘waar gaan we ook alweer naartoe?’” Precies. Dat dus.

Nog meer 'vrouwenvragen'? Lees ze in Margriet 2017-22, bestel deze editie na via Magazine.nl of lees het hele artikel via Blendle.

Tekst | Fleur Meijer

Foto | iStock

null Beeld

Ook leuk om te lezen

Wil jij weten hoe je jouw buikje kunt camoufleren? Bekijk dan onderstaande video van modevlogger Françoise.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden