Margriet logo
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Zelf je borsten controleren? 8 op de 10 vrouwen kent de symptomen van borstkanker niet

Ongeveer 1 op de 7 vrouwen in Nederland krijgt borstkanker. Vooral bij vrouwen boven de 50 jaar komt de ziekte het meest voor. Hoe eerder borstkanker ontdekt wordt, hoe groter de kans dat dit succesvol behandeld kan worden. Toch blijkt dat 8 op de 10 vrouwen de symptomen van borstkanker niet goed kent. We leggen je uit waar je op moet letten.

Ook blijkt ruim 1 op de 5 vrouwen haar borsten nooit te checken.

Onwetendheid over de symptomen van borstkanker

Oktober is borstkankermaand. Tijdens deze maand worden niet alleen vrouwen met borstkanker extra gesteund, maar is het ook belangrijk om anderen bewuster te maken van de ziekte. En dat is nog hard nodig. Uit een onderzoek van het Alexander Monro Ziekenhuis (AMZ) en de Breast Care Foundation (BCF) blijkt namelijk dat 84 procent van de vrouwen de twaalf meest voorkomende symptomen van borstkanker niet kent en dat 85 procent van de vrouwen niet weet dat je de meeste symptomen aan je borsten ook kunt zien. In 2019 werd eenzelfde onderzoek gedaan, waarbij ruim 65 procent de symptomen van borstkanker niet bleek te kennen. Deze kennis is de afgelopen jaren dus nog meer achteruitgegaan. Daarnaast blijkt ook dat ruim 1 op de 5 vrouwen haar borsten helemaal niet controleert. Dit terwijl het bij borstkanker juist zo belangrijk is om zo vroeg mogelijk te handelen.

Lees ook: Proef met nieuw medicijn tegen een agressieve vorm van borstkanker wekt hoop voor genezing

Niet alleen voelen, ook kijken

Van de vrouwen die wel eens hun borsten controleren, blijft het vaak bij voelen. Grondig naar je borsten kijken? Dat gebeurt een stuk minder. Toch is bijvoorbeeld een knobbeltje voelen niet het enige symptoom. Daarom is het ook belangrijk om goed naar je borsten te kijken. De meeste symptomen zijn juist met het oog te zien. Ga daarom regelmatig voor de spiegel staan, laat je armen ontspannen langs je lichaam hangen en kijk rustig een paar minuten naar je borsten en tepels. Stichting Breast Care Foundation heeft de campagne ‘KEN JE BORSTEN’ opgericht, waar ze de 12 belangrijkste symptomen die je kunt voelen en/of zien op een rijtje hebben gezet:

 • Dikke/opliggende ader
 • Bultje
 • Huidbeschadiging
 • Kuiltje/deukje
 • Verandering van vorm/grootte
 • Sinaasappelhuid
 • Warmte/roodheid
 • Vochtverlies
 • Ingetrokken tepel
 • Tepelkorst
 • Harde zone
 • Hard knobbeltje

Zie je iets verdachts of twijfel je? Neem dan contact op met de huisarts. De bovenstaande symptomen hoeven niet direct een teken te zijn dat je borstkanker hebt, maar het is wel belangrijk om tijdig aan de bel te trekken om dit te controleren. Hoe eerder de ziekte wordt opgemerkt, hoe groter de kans op een succesvolle behandeling.

Bron | Alexander Monro Ziekenhuis, Stichting Breast Care Foundation

Beeld | Getty Images

null Beeld

Nu op Margriet.nl: nieuwe afleveringen van 'Mijn verhaal' de podcast! In dit tweede seizoen van de indrukwekkende podcastserie gaan we wederom in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Met verhalen over verlies, bijzondere liefdes en ingrijpende ervaringen. Beluister vanaf 1 september iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.

Maryse de BruijneGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden