WHO raadt dít goedkope medicijn aan bij behandeling ernstig zieke coronapatiënten
Goedkope en goed verkrijgbare ontstekingsremmers, die vallen onder de corticosteroïden, vergroten de kans dat ernstig zieke coronapatiënten overleven. Dat blijkt uit een uitgebreide, internationale studie. Op basis hiervan heeft de WHO het behandeladvies voor het virus aangepast. De organisatie raadt het gebruik van deze medicijnen nu aan bij mensen die ernstig ziek zijn door het virus.
Half juni bleek al dat een bepaalde soort van dit middel, de ontstekingsremmer dexamethason, de overlevingskansen van ernstig zieke coronapatiënten verbeterde. Deze grote doorbraak in de strijd tegen het virus is nu nogmaals bevestigd.
Corticosteroïden
Na de positieve resultaten met het gebruik van dexamethason werden ook andere ontstekingsremmers die vallen onder de corticosteroïden getest. Daarbij ging het bijvoorbeeld om hydrocortison en in kleinere schaal om methylprednisolon. Beide zijn medicijnen die onder andere ingezet worden bij astma, MS of reumatische klachten. Het zijn makkelijk verkrijgbare medicijnen die relatief goedkoop zijn om te produceren, zeggen de onderzoekers. En bij ernstig zieke coronapatiënten blijken deze andere corticosteroïden ook zeker een positief effect te hebben: het aantal mensen dat overlijdt aan het virus zou met ongeveer een derde afnemen.
Lees ook:
Onderzoek: ‘Immuunsysteem vrouwen pakt coronavirus effectiever aan’
Immuunsysteem dempen
De reden waarom deze corticosteroïden bij ernstige zieke coronapatiënten zorgen voor minder sterfte, komt waarschijnlijk doordat ze het immuunsysteem dempen. “We denken dat patiënten met Covid-19 die op de IC terecht komen niet meer kampen met het virus zelf, maar met de overreactie van het immuunsysteem op het virus”, legt Lennie Derde, intensivist en onderzoeker bij het UMC Utrecht, uit op de website van het ziekenhuis. Corticosteroïden verzwakken die reactie van het immuunsysteem.
Nederland
Op veel plekken in Nederland zal dit nieuwe behandeladvies waarschijnlijk maar voor weinig drastische veranderingen zorgen, zegt Derde. Dexamethason, het middel dat in juni al genoemd werd, behoort al tot de drie middelen die veel worden gebruikt bij coronapatiënten. Omdat er toen zo veel duidelijke aanwijzingen waren dat dit de kans op overlijden zou verkleinen, vonden specialisten het niet meer verantwoord om patiënten de medicijnen niet te geven. Dat het succes van deze behandeling nu nog eens extra bevestigd is, is volgens Derde goed nieuws.
Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.
Bron | WHO, UMC Utrecht, New York Times
Beeld | iStock
Margriet 38 ligt in de winkel! Met daarin een dossier familiegeheimen, een interview met politica Sigrid Kaag, dagboek van een scheiding en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm online zonder verzendkosten.
Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020! Help jij ons winnen? Stem dan snel hier.