WhatsAppfraude komt steeds vaker voor: zó herken je een fraudeur
De politie krijgt steeds vaker meldingen van mensen die opgelicht zijn door middel van WhatsAppfraude. In 2020 waren er bijvoorbeeld vier keer zo veel meldingen als in 2019 en werden meer dan 1200 mensen slachtoffer van WhatsAppfraude. En naar verwachting zal het aantal oplichtingen zelfs blijven stijgen.
Steeds meer criminelen zien geld in WhatsAppfraude en creëren allemaal hun eigen variant waardoor het net echt lijkt.
Criminelen doen zich voor als familielid
Een voorbeeld hiervan is dat criminelen zich voordoen als familielid, zoals bijvoorbeeld een vader of een moeder. Ze verzoeken in een appbericht om geld over te maken, omdat ze in geldnood zitten. De criminelen hebben vooraf al veel onderzoek gedaan. Zo hebben ze bijvoorbeeld veel persoonlijke informatie verzameld en vertellen er meteen bij waarom het nummer niet bekend is. Dit kan omdat ze de 'oude' telefoon in het toilet hebben laten vallen. Ze maken mensen van alles wijs.
Omdat de criminelen het zo echt mogelijk laten lijken, trappen mensen er makkelijk in. Politiechef Cees van Tent zegt in het AD dat je niet naïef hoeft te zijn om het slachtoffer te worden van WhatsAppfraude.
WhatsAppfraude voorkomen
Voorkomen dat je zelf slachtoffer wordt van WhatsAppfraude? Let dan op deze dingen:
- Krijg je een verzoek van iemand waarbij er veel geld wordt gevraagd, bel dan altijd die persoon op om te vragen of het klopt.
- Criminelen halen vaak persoonlijke informatie over jou van Marktplaats af. Vaak staat op je Marktplaatsaccount je naam, woonplaats en telefoonnummer openbaar. Je kunt dit veranderen en ervoor kiezen om je telefoonnummer niet te tonen.
- Let op je social media accounts. Zorg ervoor dat je account niet openbaar staat en dat criminelen je foto’s gemakkelijk van je account kunnen halen.
- Als je een situatie vanaf het begin al niet vertrouwt, zoek dan het nummer op via Google. Er bestaat een kans dat het nummer al vaker is gebruikt om mensen op te lichten.
Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.
Bron | Hart van Nederland, Hart van Nederland, AD
Beeld | Getty Images